Sastāvdaļas
Pagatavošana
Miksera traukā liek sviestu, cukuru un vaniļas ekstraktu. Dažas sekundes pakuļ un tad pievieno miltus, olas dzeltenumu un kuļ, līdz mīkla saveļas vienā bumbā.
Izceļ mīklu uz galda virsmas, kas nokaisīta ar miltiem. Dažas minūtes mīca mīklu ar rokām, līdz izveidojas viendabīga, elastīga masa. Ietin mīklas bumbu pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 20 minūtēm.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Mīklu liek starp divām cepampapīra loksnēm un izrullē aptuveni 3-5mm biezumā. Ar cepumu veidnītēm izspiež pavasarīgas formas - ziediņus un taurenīšus, uzmanīgi noņem liekos mīklas atgriezumus.
Sviestpapīru ar cepšanai sagatavotajiem cepumiem uzmanīgi pārceļ uz plāti un liek cepties. Cep apmēram 12-15 minūtes, līdz cepumi kļuvuši zeltaini brūni. Izņem cepumus no krāsns un atdzesē 5 minūtes, pēc tam pārceļ uz paplāti vai restītēm, lai atdzesētu pilnībā. Starp citu, neizrotātus cepumus glabājot hermētiski noslēdzamā traukā, tie būs svaigi vēl nedēļu.
Lai izrotātu pavasarīgos cepumus:
Cukura mastiku sadala trīs vienādās daļās.
Mīklas rulli pamērcē rozā pārtikas krāsvielā un rullē ar to vienu mastikas daļu, līdz tā pilnībā un vienmērīgi nokrāsojusies. Tāpat rīkojas arī ar dzelteno krāsu.
Mastiku liek uz sviestpapīra un plāni izrullē. Izspiež tauriņu un ziedu formas, izmantojot tās pašas veidnītes, ko cepumiem.
Ņem cepumus, viegli pārsmērē ar sakultu olas dzeltenumu un pārsedz ar atbilstošās formas mastikas rotājumiem, viegli piespiežot centrālajā daļā. Iespiedumus maskē ar dekoratīvajiem konditorijas rotājumiem - cukura pērlītēm, šokolādes skaidiņām. Ja mastika nav līdzeni izrullēta, padari defektu par efektu, papildinot plaisiņas un rieviņas ar dekoratīvu reljefu, ar nazi vai adatu iegriežot glazūrā papildu rakstus.