Sastāvdaļas
Pagatavošana
Zemenes noskalo un noņem kātiņus. Pārgriež uz pusēm. Lielā katlā liek zemenes, medu, rīvēto ābolu un citrona sulu. Uzvāra un, kad sagaidīts pirmais burbulis, samazina uguni uz vidēju un turpina vārīt 30-60 minūtes. Ik pa laikam jāmaisa, īpašu uzmanību veltot katla malām. Putas, ja tādas rodas, jānosmeļ. Masa ar laiku kļūs viendabīgāka, tai var "piepalīdzēt", ogas paspaidot ar kartupeļu stampiņu. Jo ilgāk ievārījumu vārīsiet, jo biezāks būs gala produkts. Gatavību var pārbaudīt, uzliek nelielu daudzumu ievārījuma uz saldētavā pāris stundas paturēta šķīvja - ja ievārījums pēc dažām sekundēm sastingst, tas ir gatavs pildīšanai burkās.
Ar kausiņu ievārījumu lej sterilizētās burkās, burku augšpusē atstājot puscentimetru brīvas vietas. Kopā no minētā izejvielu daudzuma sanāks 3 litri ievārījuma. Ar drāniņu notīra burku ārpusi. Aizvāko ar metāla vāciņiem. Šādi sagatavots ievārījums glabāsies 3-4 nedēļas.
Ja vēlamies burkas saglabāt līdz ziemai, tad pilnās burkas vēlreiz jāsterilizē. Sterilizēšanu veic, burkas liekot lielā katlā, kuram apakšā ieklāts trauku dvielis vai metāla restītes, lai verdošais ūdens piekļūtu burkai no visām pusēm un pilnībā to nosegtu. No vārīšanās sākuma brīža līdz sterilizēšanas procesa beigām jāpaiet 10 minūtēm. Tad burkas no katla uzmanīgi izņem un noliek uz līdzenas virsmas. Pēc brīža dzirdēsi paukšķošu skaņu, kas nozīmē, ka vāciņi ir pareizi uzlikti un hermētiski noslēgušies. Šādi sagatavotu ievārījumu var glabāt līdz pat gadam.