Ciedru riekstu vietā droši var izmantot mandeles - drupinātas vai skaidiņās. Visizcilāk garšo ar Anotonvkas āboliem.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Vispirms gatavo mīklu - šajā punktā vēlams neimprovizēt, bet izmantot tieši šīs proporcijas.
Sajauc 60 g miltu, 70 g cukura un 15 g cepamā pulvera.
Divas olas sakuļ ar dakšiņu un pievieno miltu maisījumam.
Pielej klāt pienu, visu samaisa.
Pievieno augu eļļu un konjaku un visu saputo - ar mikseri vai putojamo slotiņu.
Ķeras pie ābolu sagatavošanas - pilnībā nomizo un sagriež ļoti plānās šķēlītēs. Jo plānākas būs ābolu šķēlītes, jo gaisīgāks būs gala rezultāts.
Ābolu šķēlītes samaisa ar mīklu. Varētu šķist, ka āboli burtiski uzsūc mīklu. Tā arī jābūt, nesabīsties!
Ietauko cepamtrauku un pilda tajā ābolu un mīklas maisījumu.
Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādos 25-30 minūtes.
Pīrāgs ir gatavs, kad pataustot tas šķiet stingrs.
Kamēr cepas pīrāgs, gatavo glazūru. Vienu olu sajauc ar 80 g cukura. Visu saputo līdz gaišai un gaisīgai masai. Pievieno 3 ēdamkarotes kausēta sviesta un vēlreiz saputo.
Kad pīrāgs ir cepies 25-30 minūtes un šķiet gandrīz gatavs, tam pārkaisa ciedru riekstus (vai mandeles) un pārlej ar sagatavoto cukura - olas masu. Pāri kaisa vēl nedaudz brūnā cukura un liek atkal cepeškrāsnī - cep 10-15 minūtes 200 grādos, līdz izveidojusies zeltaini brūna garoziņa.
Saka, ka šo pīrāgu ēd aukstu, tomēr mums vēl ne reizi nav izdevies sagaidīt tā atdzišanu - parasti pazūd no šķīvja vēl karsts - pats kūst uz mēles, turklāt burtiskā nozīmē!