Sastāvdaļas
Pagatavošana
Lielā bļodā iesijā miltus, pievieno sāli, cukuru, raugu un samaisa. Pievieno eļļu un aptuveni 250 ml silta (ne karsta!) ūdens. Sāk maisīt un mīcīt. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni un mīca, līdz iegūta valkana, viendabīgas konsistences mīkla, kas "atlec" no rokām.
Pārkaisa mīklas bumbu ar miltiem, apsedz ar dvielīti un atstāj siltā vietā rūgt uz aptuveni stundu.
Tad pievieno timiānu un vēlreiz izmīca mīklu. Plāti izkaisa ar miltiem. Mīklu klāj uz plāts, ar rokām izlīdzinot pa plāti, līdz mīkla ir 2-3 cm bieza. Mīklā iespiež ķiploka daiviņas. Tad mīklai ļauj uzrūgt vēl 20–30 minūtes.
Krāsni uzkarsē līdz 230*C. Cep maizi apmēram 20 minūtes.
Kad fokača izņemta no plīts, apslaka to ar ūdeni, lai neveidojas pārāk cieta garoza, pārkaisa ar rupjās sāls graudiem, pārklāj ar drāniņu un ļauj nedaudz atdzist. Pirms pasniegšanas var pārkaisīt ar kapātiem garšaugiem. Šajā gadījumā es izmantoju dārzā augošās kaķumētras ziedus.
Pa to laiku gatavo mērci, samaisot visas sastāvdaļas.
Kad maize gatava, visgaršīgāk to lauzt ar rokām un baudīt, pamērcējot sagatavotajā mērcītē.
Lai labi garšo!