Sastāvdaļas
Pagatavošana
Jaunos kartupeļus nomizo vai noskrāpē, liek katlā vārīties. Ja ir vēlme, tad kartupeļiem miziņu var neskrāpēt, bet tad tā ir rūpīgi jānomazgā.
Kartupeļiem vārīšanās laikā pievieno sāli. Kad tie sākuši vārīties, pagaida 5-7 minūtes, pēc tam nokāš, nosusina un novieto uz kādas virsmas, lai tos būtu viegli pa vienam paņemt. Kartupeļiem jābūt vidū vēl gana cietiem, bet to ārmalai – nedaudz mīkstai.
Atsevišķā katliņā ielej eļļu un to sakarsē. Šeit vari izlasīt to, kādiem piederumiem jābūt un kura ir piemērotākā eļļa vārīšanai eļļā jeb fritēšanai. Eļļas gatavību vari pārbaudīt, iemetot tajā mazu gabaliņu kartupelīša. Kad tas sāks čurkstēt, tad zini – eļļa ir gana uzkarsusi.
Pa vienam eļļā uzmanīgi liek kartupelīšus un vāra zeltaini brūnus. Vienlaicīgi neliec katliņā pārāk daudz kartupeļu, tad tos būs grūti apmaisīt.
Pēc tam tos izņem no eļļas un liek uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieļi, lai tas uzsūktu no kartupeļiem lieko eļļu. Kartupeļus pārkaisa ar sāli. Uz tiem var kaisīt ne tikai sāli, bet arī ķiploku sāli, kartupeļu garšvielas, kā arī zaļumus.
Lai labi garšo!