Sastāvdaļas
Pagatavošana
Kartupeļus nomizo, sagriež gabalos, liek verdošā ūdenī, kam pievienota šķipsna sāls, un vāra, līdz tupeņi ir mīksti – aptuveni 10 minūtes. Nokāš kartupeļus, atstājot aptuveni 250 ml ūdens, kurā tie vārījušies.
Kamēr kartupeļi vārās, uzkarsētā pannā apcep mazākos gabaliņos sagrieztas bekona šķēles, līdz tās ir kraukšķīgas un zeltainas. Kraukšķīga bekona gatavošanai vari izmantot arī cepeškrāsni. Kā to paveikt, lasi te.
Kad bekons gatavs, noņem to no pannas un liek uz papīra dvieļiem vai salvetēm, lai notecinātu liekās taukvielas. Pannā bekona taukos cep sasmalcinātus sīpolus, līdz tie ir caurspīdīgi, bet vēl nav apbrūnējuši. Tad pievieno ne pārāk smalkos gabaliņos sagrieztas vai saplucinātas kāpostu lapas, sakapātus ķiplokus, un turpina cept vēl 5 minūtes, tad nogriež liesmu.
Nokāstos kartupeļus sastampā ar kartupeļu stampiņu vai spiedi. Kad masā vairs nav lielu gabalu, pievieno sviestu, saldo krējumu un turpina stampāt, līdz iegūta viendabīga masa. Tad iemaisa kartupeļos pannas saturu, pievieno kapātus lociņus, pētersīļus, sāli, piparus un apmaisa ar karoti. Ja nepieciešams, pa daļām pievieno kartupeļiem nokāsto ūdeni, līdz iegūts zīdaini krēmīgas konsistences kolkanons.
Lai labi garšo!