Šo recepti portāla "Delfi" lasītājiem atklāj "Vilku" saimniece Lauma Puriņa. Viņa stāsta, ka šis saldais ēdiens pie viņiem ticis gatavots izsenis – kopš tiem laikiem, kad Lauma sevi atceras. Gardumu parasti gatavojusi vecmamma, bet tagad Lauma to gatavo saviem bērniem, vīram, kā arī ciemiņiem, kas dodas apskatīt saimniecībā esošo dendrāriju.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Bļodā salej jaunpienu un parasto piena proporcijā 1:1, kā arī pievieno cukuru un kanēli pēc garšas. "Ja ir tikko atslaukusies gotiņa, tad ir puse uz pusi (puse jaunpiens, bet puse parastais), bet, ja pāris dienas jaunpiens jau ir pastāvējis, tad to var tāpat likt cepties (bez parastā piena piejaukšanas)," padomos dalās saimniece.
Visu salej pēc iespējas seklākā cepamtraukā un liek cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā.
Sacepums ir gatavs tad, kad tas paliek ciets, bet virskārtiņa ir zeltaini brūna. Cepšanas laikā gatavības pakāpi var noteikt, ja sacepumu pabaksta ar kociņu.
Sacepumu var ēst ar ķīseli, svaigām vai saldētām ogām, kuras sajauktas ar cukuru vai kanēli. Šajā gadījumā sacepuma piedeva ir zaļās upenes (šķirne "Vertii").
Lai labi garšo!