Sastāvdaļas
Pagatavošana
Izkausē sviestu, pievieno tam cukuru un medu.
Visu karsē līdz cukurs ir izkusis, tad noņem no plīts.
Pievieno piparkūku garšvielas, vaniļas cukuru, šķipsniņu sāls. Lai saprastu, cik daudz piparkūku garšvielu vajag, novērtē to stiprumu – dažādi garšvielu maisījumi atšķiras.
- Piparkūku garšvielu maisījuma vietā var lietot arī atsevišķas garšvielas – tad vajadzēs aptuveni 1/2 TK maltā muskatrieksta, 1 TK maltā ingvera, 1/2 TK malto krustnagliņu, 1/4 TK malto smaržīgo piparu un šķipsniņu melno malto piparu.
Cukura, medus, sviesta un garšvielu maisījumu atdzesē, lai tas nebūtu karsts (tas nepieciešams, lai ola, ko maisījuma jāpievieno, temperatūras ietekmē nepārvērstos kultenī).
Iegūtajam atdzesētajam maisījumam pievieno olu, visu samaisa.
Pieber 200 g pilngraudu miltu un cepamo pulveri, sajauc
Pievieno 200 g kviešu miltu, izmīca mīklu. Ja nepieciešams, pievieno vēl miltus – mīklai jābūt diezgan stingrai un tā nedrīkst lipt pie darba virsmas (taču nevajag pievienot arī pārāk daudz miltu, lai piparkūkas nesanāktu cietas).
Mīklu vismaz uz stundu ieliek ledusskapī.
Sakarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu. Mīklu izrullē 3 mm biezumā, izspiež dažādās formas cepumiņus un liek cepties aptuveni 10–20 minūtes (cepšanas ilgums būs atkarīgs no cepumu izmēra – mazākie cepsies ātrāk, lielākie – ilgāk).
Lai labi garšo!