Foto: Lauru lapa

Pirmo reizi šī recepte publicēta kādā zviedru pavārgrāmatā 1903. gadā. Par to, kāpēc tā tiek saukta par Karalienes zapti, vēsture klusē, bet garša zaptei patiešām ir karaliska, apgalvo Lauru lapa, piebilstot: "Vienaldzīgo nav!"

20Minūtes
4Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

500 gavenes250 gmeža mellenes500 gcukurs (parastais, nevis ievārījuma)0.33 glāzeūdens

Pagatavošana

1

Avenes un mellenes saber katlā, apber ar cukuru, pielej ūdeni.

2

Visu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, bieži apmaisot.

3

Kad zapte uzburbuļo, jāturpina vārīšana vēl 5-10 minūtes, nepārtraukti maisot un nosmeļot putas. Ar pārāk ilgu vārīšanu aizrauties nedrīkst.

4

Kad gatavs, salej izkarsētās burkās, uzsprauž perfekti tīru vāku, atdzesē, nones uz pagrabu un visu ziemu ēd!

Vēl krāšņākai garšas buķetei ievārījumam var pievienot nedaudz vaniļas pāksts vai citron miziņu vai lāsīti ruma, teikts zviedru pavārmākslas blogā "Sweedish spoon" (Zviedru karote). Karalisku našķošanos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!