Sastāvdaļas
Pagatavošana
Sīki sakapā sīpolu, noliek atsevišķi,
Sīki sakapā sēnes, noliek atsevišķi. (Nevar arī pārcensties, jābūt sēņu gabaliņiem, nevis sēņu biezenim.)
Sīpolu pacepina sviestā apmēram 2 minūtes, kamēr gabaliņi kļūst viegli zeltaini.
Pievieno sēnes un maisot cep apmēram 7-8 minūtes, kamēr lielākā daļa šķidruma iztvaikojusi. Jāuzmanās sēnes nesacept par daudz, tas dos lieku rūgtumu, tāpēc cepot visu laiku jāmaisa. Pēc 7-8 minūšu cepšanas sēnes noliek maliņā atdzist.
Bļodā iesijā miltus, tiem pievieno cepamo pulveri, sāli, nedaudz kaltēta timiāna (ļoti nedaudz, ar skopu naža galiņu noteikti pietiks), visu kārtīgi samaisa.
Miltu maisījuma vidū izveido bedrīti, kurā sāk liet istabas temperatūras pienu. Maisa, pielejot visu pienu, līdz veidojas vienmērīga mīkla. Tā būs diezgan ķepīga un slapja.
Mīklai pievieno padzisušās gailenes un ar dažām kustībām ātri iemaisa mīklā, cenšoties nepārmaisīt.
Ar sviestu iesmērē pannu vai pannā ieklāto cepamo papīru un ar ēdamkaroti liek uz pannas mīklas pikas. Jāatceras, ka cepoties plācenis nedaudz palielinās apjomu. Uz lielās standarta pannas sanāk 12-13 lieli mīklas plāceņi.
Cep sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā apmēram 20 minūtes, kamēr virtuve sāk smaržot un plāceņi gaiši brūni.
Karstie, mīkstie gaileņu plāceņi labi garšo gan ar aukstu pienu, gan aukstu alu, protams, ēdami arī pie kafijas vai tējas. Var ēst arī aukstus. Gardi, ja apsmērē ar sviestu. Ar vienu plāceni var justies tīri labi paēdis, bet tas jau atkarīgs no katra izsalkuma līmeņa.