Īpašs gardums svētku vakaram no kūku meistares Ilzes Kupčas recepšu klāsta – eklēri, kurus var noformēt patriotiskās krāsās, izmantojot baltu glazējumu un lielogu dzērvenes. Mēs visi esam spējīgi uz maziem varoņdarbiem. Ja nekad neesi mēģinājusi cept eklērus, tas šodien varētu būt tavs mazais varoņdarbs. Tev izdosies!
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Ūdeni un pienu ielej katliņā, pievieno sviestu un izkausē.
Kad sviests ir izkusis, pievieno miltus un maisa (var izmantot mikseri). Kad maisīt kļūst pagrūti, mīklu sāk mīcīt ar rokām, lai izveidojas kompakta masa. Mīklai ļauj mazliet atdzist.
Pēc brīža sāk mīklai pievienot pa vienai olai, līdz masa iegūst viendabīgu konsistenci.
Liek konditorejas maisiņā ar uzgali (ja tāda nav, var izlīdzēties ar maisiņu, kuram nogriezts stūris, vai stingra materiāla papīra tūtu ar vaļēju apakšējo daļu) un veido apmēram 8-10 cm garus eklērus.
Cep 10 minūtes 190 – 200 grādu temperatūrā vai 15 – 18 min 170 – 180 grādu temperatūrā.
Jāatceras, ka, cepot eklērus, nedrīkst virināt krāsns durvis!
Kad eklēri izcepušies, tiem ļauj atdzist un vēlāk iegriež, lai ievietotu pildījumu.
Lai pagatavotu krēmu pildījumam, sviestu istabas temperatūrā sajauc ar iebiezināto pienu, saputo un pievieno vaniļas cukuru.
Gatavos eklērus glazē ar glazūru pēc izvēles un rotā ar sagrieztām lielogu dzērvenēm.
Vienkāršākais glazūras veids ir pūdercukura glazūra ar citronu sulu. Bļodiņā ieber izsijātu pūdercukuru un lēnām pa tējkarotei pievieno citronu sulu (var izmantot arī ūdeni). Visu enerģiski samaisa – ja pēc 2–3 tējkarotēm sulas masa vairs nav pārāk šķidra, to var smērēt uz eklēriem.
Krēmsiera glazūras recepti atradīsi te
Spoguļglazūras recepti atradīsi te
Lai skaists svētku vakars!