Sastāvdaļas
Pagatavošana
Sagatavo garozu saldējumam – blendē kukurūzas pārslas un piparkūkas kopā, līdz izskatās kā rupja rīvmaize. Pievieno maltu kardamonu un kanēli, ja kāds vēlas šerpāku, var pievienot arī ingvera pulveri.
Saldējumu var ņemt visvienkāršāko, tautā saucamo "saldējuma desu". Ja ir, ar speciālu karoti veido bumbas vai sagriež saldējumu šķēlēs pa porcijām, izvieto uz cepampapīra un liek atpakaļ saldētavā kārtīgi apsalt.
Sakuļ atsevišķi olu un lēzenā bļodā ieber miltus. Kad saldējums apsalis, to panē miltos, tad olā, tad iepriekš sablendētajā kukurūzas un piparkūku masā, tad vēlreiz olā un vēlreiz blenderētajā masā. Jācenšas to darīt maksimāli ātri, lai saldējums nesāk kust. Pēc tam panētās saldējuma porcijas novieto atpakaļ uz cepampapīra, ieliek saldētavā un ļaujam kārtīgi sasalt garoziņai.
Gatavo ogu zupu. Katliņā ber saldēto ogu mix, pielej ābolu sulu un pievieno garšvielas – kanēļa standziņas, krustnagliņas, anīsa zvaigzni, rīvētu apelsīna miziņu (bez baltās daļas, citādi būs rūgts), vaniļas cukuru un parasto cukuru. Saldumu veido pēc garšas, taču ieteicams gatavot skābenāku, jo ceptais saldējums būs pietiekoši salds, lai garšas viena otru papildinātu.
Kārtīgi uz mērenas liesmas visu karsē. Ja garša apmierina – kukurūzas cieti izmaisa aukstā ūdenī un pakāpeniski, maisot, lej klāt ogu zupai. Karsējot zupa biezēs, vēlamā konsistence būtu kā šķidrs ķīselis, tāpēc jāvēro, lai neiebiezinātu ķīseli pārāk daudz.
Sausā, tīrā katliņā lej un sakarsē eļļu. Sasalušo, jau nopanēto saldējumu liek uz šūmkarotes (putu karotes), lēnām iegremdē sakarsētajā eļļā un maisot cep aptuveni 2 minūtes, līdz garoziņa kļust brīngani kraukšķīga. Pēc cepšanas saldējumu nedaudz nosusina uz papīra dvieļiem.
Lej bļodiņā karsto ogu zupu, liek tajā izcepto saldējumu, dekorē ar apelsīna miziņu, svaigām odziņām vai citiem dekoriem.
Lai saldi un gardi!