Sastāvdaļas
Pagatavošana
Gurķīšu sālīšanai izmantojām divlitru burku, bet var arī ļaut vaļu iztēlei (vai drīzāk – izmantot to, kas mājās jau ir). Piemēram, gurķus sālīt kanniņā, spainītī, bļodiņā. Vēlams – stikla vai emaljētā traukā.
Gurķīšus nomazgā un nogriež tiem abus galus.
Sāk kārtot burkā. Apakšā liek saujiņu upeņu lapu vai jaunos dzinumus, saujiņu ķiršu lapiņu un dilles. Atceries neko nežēlot! Pievieno arī četras ķiploku daiviņas, var izmantot arī ķiploku ziedus vai ķiploku kātus.
Tad liek vienu kārtu gurķus, pēc tam atkal lapiņas, dilles un ķiploku daiviņas. Tādā veidā atkārto visu, kamēr trauks pilns. Vidējā kārtā likām arī piecas mazas mazītiņas mārrutku lapiņas.
Visu noslēdz ar pēdējo kārtu, uzliekot virsū upeņu lapiņas, dilles, lai sākums un beigas būtu vienādas.
Sālījuma pagatavošana: 1,5 litru ūdens uzvāra, klāt pievienojot 1,5 strīķētas (līdzenas) ēdamkarotes cukura un trīs ēdamkarotes sāls.
Samaisa, atdzesē, ja grib ātrāk, tad var liet remdenu, bet ne karstu! Pārlej pāri gurķiem, lai šķidrums tos nosegtu. Ja iespējams – uzliek kādu slogu (protams, nenes iekšā lielo laukakmeni!). Brīva izvēle un radoša fantāzija!
Voilā, gurķus jau nākamās dienas vakariņās vari notiesāt! Bet omīte saka, ka viņa nespēj nociesties, tāpēc jau nākamās dienas rītā sāk tos tiesāt! Kārtīga rupjmaize + sviests + jaunais sālītais gurķītis = laime pilnībā!