cēzara salāti
Foto: Shutterstock
Gandrīz gadsimtu senā recepte, kas nākusi no Amerikas, ir teju katras kafejnīcas un restorāna ēdienkartē. Cēzara salāti ir veids, kā ēst salātlapas un būt sajūsmā, cik labi tādas lapas var garšot!Man Cēzara salāti ir kā rabarberkūka, kas obligāti jāpagatavo, sākoties vasarai. Šai receptei ir bezrūpības un atvaļinājuma garša!

Ja itāļu izcelsmes šefpavārs Cēzars Kardini būtu uz salātu slavu noreaģējis ātrāk, nevis ceturtdaļgadsimtu pēc to radīšanas, tad pasaule ēstu Kardini salātus. Tieši tādu nosaukumu pavārs vēlējās reģistrēt, bet salātu nosaukums "Cēzara salāti" bija tā iegājies tautās, ka viņam tika atteikts.

Kā tad tapa Cēzara salāti? Šiem salātiem ir pat zināma dzimšanas diena – tie dzimuši reizē ar ASV Neatkarības dienu 4. jūlijā. 1924. gadā Ziemeļamerikā esošais Kardini restorāns bija nodrošinājies, lai varētu pabarot visus Neatkarības dienas svinētājus. Taču, ak vai, šefs Cēzars Kardini bija pārrēķinājies. Pieprasījums pārsniedza piedāvājumu.

Brīdī, kad burgeri un steiki bija beigušies, bet apmeklētāju plūsma nē, Kardini milzu bļodā sakūla mērci ar visu, kas bija pieliekamajā un iemaisīja tajā salātlapas, pārkaisot ar sieru un grauzdiņiem!

Apmeklētāji bija sajūsmā! Jā, šādi salāti bija tas, ko viņi gribēja baudīt savas valsts Neatkarības dienā! Svaigi un sātīgi! Pat gaļu neprasījās klāt šiem salātiem! Tā, tāpat kā garneles, parādījās tur vēlāk.

Starp citu, arī anšovi mērces sastāvā parādījās vēlāk. Tos tur pievienoja Kardini brālis – militārais lidotājs, tāpēc, ja restorāna klienti vēlējās Cēzara salātus ar anšovu mērci, tika pasūtīti "Aviatora salāti".

Cēzara salātu stāsts ir tieši tik košs un kārdinošs, lai es to mēģinātu pagatavot. Recepti apzināti meklēju amerikāņu gatavošanas lapās. Manā receptē sapludinātas vairākas receptes, un pēc kādas septītās gatavošanas reizes nolēmu, ka ir laiks piefiksēt sastāvdaļu daudzumu.

20Minūtes
15Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 2
14 gab.Romiešu salātu lapas120 gparmezāna siers GRAUZDIŅIEM:6 gab.baltmaizes šķēles3 gab.ķiploka daiviņas2 ĒKolīveļla MĒRCEI:1 gab.olu dzeltenums1 TKDižonas sinepes2 gab.ķiploka daiviņas3 gab.anšovu filejas1 TKVusteras mērce2 ĒKcitrona sula6 ĒKsmalki rīvēts Parmezāna siers7 ĒKolīveļlā

Pagatavošana

1

Pagatavo grauzdiņus! Sagriez baltmaizi kumosa gabaliņos, sajauc kopā ar eļļu un ķiploku, tad izkārto uz pannas ar cepampapīru un grauzdē 180 grādos zeltaini brūnus.

2

Sakul mērci! Olu baltumu atdali no dzeltenuma. Dzeltenumu liec traukā, pievieno anšovus, sinepes, ķiplokus, sieru, Vusteras mērci, citronu sulu un 4 ēdamkarotes eļļas. Visu sablendē. Pievieno atlikušo eļļu, sablendē atkārtoti. Ja šķiet, ka mērce sanākusi pārāk bieza, pievieno vēl eļļu!

3

Sagatavo salātlapas! Ņem romiešu salātlapu galvu, nogriez saknes daļu un atdali lielākās un cietākās salātu lapas. Cēzara salātiem vislabāk der mīkstās viduslapas. Salātlapas nosusini un saplucini gabaliņos.

4

Savieno sastāvdaļas! Saplucinātos salātus sajauc ar mērci, sadali pa porcijām. Pievieno grauzdiņus un plāni sagrieztu vai sarīvētu sieru.

Padomi, kas noderēs!

Ja gatavo lielu daudzumu salātu kādai ballītei, tad lielisks triks ir salātus ar mērci savienot tīrā plastmasas maisā, rūpīgi izmīcot. Tā nodrošināsies, ka neviena salātlapa nepaliks plika, bez mērces.

Citrona sulu var aizstāt ar laima sulu.

Salātus var dažādot, piemēram, Vusteras mērces vietā pievienojot Tabasko mērci un baltvīna etiķi.

Salātus var papildināt ar dažādām piedevām – sākot no ceptas vistas, beidzot ar garnelēm.

Lai izdodas atrast savu visiecienītāko Cēzara salātu garšu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!