Sastāvdaļas
Pagatavošana
Burciņās liek upeņu lapas, mārrutku lapas, dilles, ķiplokus un melnos apaļos piparus. Tad burciņās saliek melotrijas.
Kad burciņas piepildītas, pārlej ar vārošu ūdeni, burciņām uzliek vāciņus, tās ietin lielā, biezā dvielī un tā kādu laiciņu tās patur.
Pēc tam ūdeni no burciņām nolej katlā un vāra marinādi.
Kad marināde gatava, lej to burciņās, aizskrūvē, apgāž otrādi un burciņas ietin lielajā, biezajā dvielī.
Receptes autore atklāj, ka parasti marinēšana notiek vakaros, tad burciņas šādi stāv līdz rītam. "Tad burciņas iztinu no dvieļa, pagaidu, kad tās ir pilnībā atdzisušas un nesu uz pagrabu," tā saka Madara.
Nosaukums "peļu melones jeb peļu arbūzi" ir cēlies no Beatrises Poteres ilustrācijām bērnu grāmatai par trusīti Pēteri un viņa draugiem. Kādā no tām attēlots pelīšu pikniks ar šiem augļiem. Lūk, vecāki vairākās valstīs stāsta mazajiem par šīm pelītēm, lai iedvesmotu nobaudīt agrāk neredzētos sīkos arbūziņus. Un bērni tos labprāt ēd, kaut gan pēc garšas melotrijas augļi ir līdzīgi gurķiem, nevis arbūziem.
Vairāk par melotriju audzēšanu, lasi šajā rakstā!