Foto: Privātais ahīvs
Pagatavot tartes ar citrona vai marakujas krēmu un bezē cepurīti prasa precizitāti it visā, kā sastāvdaļu gramos, tā pagatavošanas secībā. Jā, šis nav uzsmērēt sviestmaizi, bet būs katras gatavošanas minūtes vērts.

"Es joprojām gatavoju "la crème brûlée" pēc tavas receptes," man raksta kursabiedrene Anna Klēvere, atsūtot foto ar daudz cietušu brilē krēma recepti, ko gandrīz pirms desmit gadiem publicēju žurnālā.

Anna! Gatavo! Pēc! Manas! Receptes! Tas ir gluži kā šefpavārs Remzijs vai kulta pavārgrāmatu autore Marta Stjuarte būtu nospieduši "like" pie manis ceptās kūku bildes! Anna jau kopš studiju laikiem ir virtuves karaliene! Kamēr mēs citi pārvārījām makaronus un bagātinājām tos ar sieru, Anna cepa kūkas un gatavoja salātus! Mēs ik pa laikam sazināmies sociālajos tīklos, kur viena otrai atrādām savus virtuves šedevrus un apspriežam, kas jauns Rīgas porcelāna medībās. Vienā šādā reizē Anna atsūtīja marakujas tartes ar olbaltuma cepurīti! Viss! Man vajag recepti! Anna pastāsta, ka šo recepti ieguvusi meistarklasē "Hanna Anna" konditorejā. "Man patīk gatavot pēc pārbaudītām receptēm! Vislabāk, ja šī recepte ir drukātā veidā! Ar jaunradi, sevišķi konditorejā, es nenodarbojos!"

"Klau, kur dabūt marakujas biezeni," izlasot recepti man neskaidrs tiklai šis jautājums, jo pati recepte ir saprotama. Sastāvdaļas atbilst gatavošanas gaitai, nekas nav par daudz vai maz! Annai nav žēl atklāt savu marakujas biezeņa iegūšanas vietu: ""Promo" bāzē var iegādāties! Un, starp citu, pēc šīs receptes var gatavot arī citrona tartes, citroni pieejami visur, atšķirībā no marakujas."

::recepte::
Visas mīklai paredzētās sastāvdaļas samīca viendabīgā masā un liek ledusskapī uz vienu stundu.

Biezeni, cukuru, olas, olas dzeltenumus liek katliņā. To visu silda uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot ar putojamo slotiņu, lai masa nepiecepas pie katla. Tiklīdz masa uzvārījusies, ņem nost no plīts un pievieno sviestu, visu rūpīgi izmaisa.

Ņem no ledusskapja ārā mīklu un to rūpīgi sapilda cepamajās veidnītēs, izveidojot groziņu, kur tiks liets pildījums.

Sapildītās veidnes liek cepeškrāsnī, kas uzsildīta līdz 180 grādiem un cep 15 minūtes. Nedaudz atdzesē, izņem no veidnes, tad kārto izceptās tartes uz cepamās plāts.

Tartes sapilda ar krēmu un liek 180 grādus karstā cepeškrāsnī uz septiņām minūtēm. Ļoti svarīgi, lai krēms neizceļas.

Gatavo meringu: cukuru un olu baltumu puto uz vismazāko miksera ātrumu, tad, kad cukura graudiņi sākuši kust un palikuši uz pusi mazāki, tad ieslēdz ātrāko miksera režīmu un puto līdz gatavas stingras olbaltuma putas. Noslēgumā pievieno etiķi un visu izmaisa.

Sakulto masu sapilda konditorejas maisā un ar uzgaļa palīdzību spiež virsū marakujas krēmam.

Meringu apdedzina ar konditorejas gāzes degli vai arī liek apbrūnināt krāsnī uz pāris minūtēm.

::!recepte::

Ja virtuvē nav svaru, tad aizņemies! Šī recepte nepieļaus improvizēšanu!

Lai izdodas un labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!