Grūbas ir latviešiem jau izsenis pazīstams graudaugs, ko var izmantot kā pamata sastāvdaļu dažādiem jau ierastiem ēdieniem, piemēram, aizstājot griķus, kartupeļus vai citas piedevas. Tāpat grūbas plaši tiek izmantotas gan dažādu zupu, sautējumu, putru un arī salātu pagatavošanā. Tās ir veselīgas ar savu sastāvu, nodrošinot organismam nepieciešamās fluora, selēna un lizīna rezerves, kas stiprina imūnsistēmu.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Grūbas uz sausas pannas apgrauzdē, līdz tās kļūst zeltainas un iegūst grauzdētiem riekstiem līdzīgu aromātu.
Apgrauzdētās grūbas liek traukā ar biezu pamatni, kas piemērots ēdiena sutināšanai, un uzlej karstu ūdeni.
Grūbas sutina aptuveni 2 stundas uz lēnas uguns vai cepeškrāsnī, kamēr gatavas.
Atsevišķi uz pannas sviestā apcep burkānus, pievieno puravu un sēnes. Ja nepieciešams, pievieno eļļu cepšanas laikā.
Kad grūbas gatavas, pievieno sāli, piparus, sakapātus ķiplokus (var pievienot arī nedaudz kariju), kā arī pievieno apceptos puravus, sēnes un burkānus.
Lai labi garšo!