Ziemassvētku laiks viennozīmīgi daudzās mājās smaržo pēc cepumiem. Ja piparkūkas ir tradicionāla lieta, tad bez tām svētku laikā vērts izcept arī kādus kanēlīgi cukurotus cepumus. Iesaisti gatavošanā bērnus un uztapiniet šos asprātīgos našķus, kas izskatās pēc izkusušiem sniegavīriņiem.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Sāc ar cepumu gatavošanu! Bļodā ber miltus, kartupeļu cieti, sāli un maltu kanēli.
Sviestu liec karstumizturīgā trauciņā un izkausē karstā ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī (ja tāda ir).
Citā bļodā iesit olu un nedaudz sakuļ. Tad pieber brūno cukuru, divas paciņas "Dr. Oetker" kanēļa cukuru, vaniļas pastu un pārlej ar izkausēto sviestu. Visu samaisa.
Mitrajām sastāvdaļām pakāpeniski pieber miltu maisījumu , viegli visu samaisot. Mīklu saveido kukulīša formā, ietin pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī uz 1 stundu atdzesēties.
Pēc tam izņem mīklu no ledusskapja un uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Kamēr krāsns silst, ļauj mīkla nedaudz sasilt istabas temperatūrā.
Veido no mīklas bumbiņas aptuveni pusotras ēdamkarotes lielumā. Ja mājās ir virtuves svariņi, vienai cepuma bumbiņas porcijai jāsver aptuveni 33–34 gramus.
Mazā trauciņā ieber vienu atlikušo paciņu "Dr.Oetker" kanēļa cukura. Sagatavo cepamplāti, kurā izklāts cepampapīrs.
Izveidotās cepumu bumbiņas apviļā no visām pusēm kanēļa cukurā un liek uz cepamplāts, ievērojot atstarpes, jo cepšanas laikā cepumi izplūdīs. Cepumu mīklas bumbiņas ar plaukstu viegli piespiež saplacinot.
Cepumus liek krāsnī un cep 12–15 minūtes, atkarībā no krāsns. Cepšanas laikā cepumiņi uzpūtīsies, bet tam tā jābūt.
Kad cepumi gatavi, izņem cepamplāti no krāsns un ar karotes virspusi vai virtuves lāpstiņu cepumus nedaudz saplacina. Cepumiem ļauj pilnībā atdzist pirms dekorēšanas.
Ķeramies klāt dekorēšanai! Nelielā "zip-lock" maisiņā vai konditorejas tūtā ieliek šokolādes gabaliņus, tūtu nostiprina un ieliek karstā ūdens peldē, lai šokolāde izkūst.
Sagatavo zefīriņus dekorēšanai – tā būs sniegavīra galva. No "Dr. Oetker" krāsainajām cukura skaidiņām izlasa garākās oranžās skaidiņas – tie būs sniegavīra deguni.
Mīkstajos zefīriņos iesprauž oranžos cukura graudiņus degunu vietā. Tūtiņai ar izkausēto tumšu šokolādi nogriež mazu stūrīti un ar izkausēto šokolādi uz zefīriem uzzīmē sejiņas – bēdīgas, sašutušas, dusmīgas, priecīgas, kā nu radošajā procesā izdodas. Sniegavīra sejiņām ļauj sastingt.
Pēc norādēm uz iepakojuma sagatavo "Dr. Oetker" klasisko balto cukura glazūru vai "Dr. Oetker" baltās šokolādes garšas glazūru. Ziež glazūru uz atdzisušajiem cepumiem tā, lai tā notek pa visu cepumu un uzreiz liek virsū sniegavīra galvas, lai tās pieķeras cepuma pamatnei.
Tad ar "Dr. Oetker" cukura zvaigznītēm, sudraba graudiem un zelta pērlītēm radoši izpaužas, uzliekot uz glazūras izkusušā sniegavīra vēdera pogas.
Beigās ar izkausēto tumšo šokolādi uz glazūras cepumā uzzīmē rociņas. Un viss, darbiņš paveikts!
Izdekorētajiem cepumiem ļauj kādu brīdi sastingt, lai dekorācijas labāk pieķeras.
Lai radoši un garšīgi!