Foto: IKEA arhīvs
Ziemassvētkos zviedriem ir tradīcija klāt Julbord – bufetes tipa galdu ar īpašiem svētku ēdieniem. "Ikea" Zviedru restorāna vadītājs Oļegs Soročins atklāj vienkāršu recepti, ko šogad ikviens var izmēģināt savai svētku maltītei. "Zviedrijā Julbord galda karalis ir vārīts vai cepts šķiņķis. Teju katra ģimene to gatavo savā gaumē ar savām iecienītākajām garšvielām. Šī versija ar sinepēm ir ļoti vienkārša, jo piparus un dažus dārzeņus mājās atradīs gandrīz ikviens," saka šefpavārs.

"Julbord" tiešā tulkojumā no zviedru valodas nozīmē Ziemassvētku maltīte ar zivju un aukstās gaļas ēdieniem.
::recepte::

Nomazgā šķiņķi un liek lielā katlā vārīties. Vāra līdz pirmajam burbulim un nosmeļ putas.

Pievieno graudu piparus, lauru lapas, sīpolus un burkānus. Samazina karstumu, uzliek vāku un vāra – uz vienu kilogramu gaļas jārēķina aptuveni viena vārīšanas stunda. Kad šķiņķis izvārījies, to ņem ārā no katla un atdzesē.

Sasilda cepeškrāsni līdz 225 °C.

Sajauc sinepes un olu dzeltenums. Ar iegūto masu pārklāj šķiņķi. Pārber šķiņķi ar rīvmaizi un cep cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes līdz šķiņķis kļūst zeltaini brūns.

Ņem ārā no cepeškrāsns, pilnībā atdzesē un griež šķēlēs. Pasniedz ar mārrutkiem vai sinepju mērci.

::!recepte::
Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!