Tā kā šogad Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadiena iekrīt ceturtdienā un, kā jau nesenā vēsturē bija pieņemts, ceturtdienas joprojām daudziem asociējas ar zivju dienu, tad šoreiz svētku galdam piedāvājam zivju mielastu. Zivju pīrāga recepti iesaka Mārīte Gatavo (IG:gatavo_marite). Receptē izmantotā mīkla der gan sāļiem, gan saldiem pildījumiem. Tajā var ietērpt ābolu džemu vai saldo biezpienu, cūkgaļu vai vistas gaļu, bet zivs pīrāga versijai var izmantot jebkura veida zivis.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Siltā pienā izšķīdina sauso raugu kopā ar cukuru un atstāj to malā uz 10 minūtēm, lai tas sāktu rūgt.
Atsevišķā bļodiņā nosver miltus, pievieno sāli un mīksto sviestu.
Kad raugs jau sācis rūgt un tajā parādījušās putas, to pievieno miltu masai un visu kārtīgi samīca.
Mīklu liek ledusskapī uz stundu atpūtināt un pa to laiku sagatavo pildījumu.
Foreli sagriež mazos gabalos, sīpolu un lociņus sasmalcina, olu sarīvē, pievieno kukurūzu, garšvielas un visu samaisa.
Atdzisušo mīklu sadala divos gabalos: viens mazliet lielāks – apakšas daļai un mazākais – virspusei jeb vāciņam.
Uz cepamā papīra izrullē vajadzīgo formu un liek cepamtraukā.
Izkārto pildījumu uz mīklas un izrullē otru daļu.
Liek virsū izkārtotajam pildījumam un virsējās kārtas mīklas maliņas saspiež kopā ar apakšējo.
Visu pārziež ar olas dzeltenumu, ar nazi virspusē mīklai iegriež svītras un pārkaisa ar melnajām ķimenēm.
Pīrāgu cep 45–50 minūtes 180 grādos.
Ļauj tam atdzist un pasniedz sagrieztu šķēlēs.
Lai garšīgi!
Siera pīrāgs – armēņu versija par gruzīnu hačapuri
Gards, ka mēli norīt – armēņu versija par siera pīrāgu, kas līdzinās gruzīnu hačapuri. Kāpēc armēņu? Jo recepti izlolojis īsts armēnis, kurš apprecējies ar latvieti un recepti nodevis mantojumā tālākai gatavošanai.
Mierīgām brīvdienu brokastīm – siera un lavaša pīrāgs bez mīklas mīcīšanas
Ledusskapī pārāk aizsēdējusies biezpiena paciņa, maizes kastes stūrī noslēpies lavašs? Jā, tā mēdz gadīties. Bet ko darīt, ja tajā pašā dienā, kad šis konstatēts, šķirstot sociālos tīklus, izlec video, kurā kāda ietekmele jūsmīgi slavē brokastis, kurās liek lietā biezpienu un lavašu? Jādomā, ka tā gluži nav sagadīšanās. Vismaz mēs tā nospriedām un izmēģinājām. Un jāsaka, kā ir – nenožēlojam, iesakām arī citiem!
Vienkārši pagatavojama ābolu tarte ar slepeno sastāvdaļu
Francijā iecienītā "Tarte– aux– pommes" jeb ābolu pīrāgs ir vienkārši pagatavojams arī Latvijā. Vēl vairāk – no Latvijas āboliem tas izdodas daudz sulīgāks un aromātiskāks.
Gardais ābolu kēkss
"Kad brīvdienās pie omes salasīti āboli, tad jācep vien ābolu pīrāgs. Un arī jāņogas ir jāliek lietā," tā saka Alise Freimane, kura darbadienas rītā kopdarbā ar dēliņu ir pagatavojusi gan ābolu pīrāgu, gan ābolu kēksiņus.
Skopo skotu sacepums – ganu pīrāgs
No Skotijas nākušais ganu pīrāgs – shepherd's pie – nav nekas cits kā meistarīgi uzsildīts vakardienas ēdiens. Gards un sātīgs bezgala. Vienkāršas un latviešiem saprotamas garšas. Ganu pīrāgs ir īsts komforta ēdiens, ne velti skoti to dēvē arī par mājas pīrāgu jeb cottage pie.
Kāpostu pīrāgs no sastāvdaļām, kas praktiskajam latvietim vienmēr mājās
Ziema ir kā radīta, lai rosītos virtuvē. Gardā kāpostu pīrāga recepti iesaka Zane Erasa. Viņa saka: "Kamēr nav jāpļauj zāle pagalmā, jālasa āboli utt., veltu laiku gatavošanai – i laiks paiet, i virtuve vienmēr silta. Ledusskapī jau kādu mēnesi mētājās neliela kāpostgalviņa un mēmi lūdzās, lai lieku to lietā. Atcerējos šo recepti un labi, ka atcerējos, jo sanāk ļoti garšīgi un pārējās sastāvdaļas ir mājās vairumam praktisko latviešu, tajā skaitā man."
Šprotu pīrāgs no 'Reņģēdāju pavārgrāmatas'
Dzintris Kolāts "Reņģēdāju pavārgrāmatā" apkopojis visdažādākās receptes, kuras kārtīgam reņgēdājam gribas izmēģināt. Ja svaigas zivis nav pa rokai, gards pīrāgs sanāks arī no šprotēm un vēl šādiem tādiem labumiem.
Fotorecepte: Lavaša, vistas un salami pīrāgs
Edgars Turķis apgalvo, ka par pavāru nekur nav mācījies un vispār ēst taisīt neprotot, bet kā lai tam notic? Viņa receptes ir īsta ballīte – sākot jau no tā, kā uzrakstītas, beidzot ar rezultātu, protams. Edgara jaunākās receptes pilns nosaukums ir šāds: Vistfilejolīvsalamisierpīrāgs.
Bagātīgais un sātīgais gaileņu kišs
Gaileņu laika gardums - franču pīrāgs jeb kišs, kurā var satilpināt visu, kas garšo. Recepte ir gara, bet nav grūta. Galvenais uzdevums ir izcept kiša pamatni tā, lai malas noturas vietās. Pēc tam jau sākas īsta rotaļāšanās ar smaržām un garšām - smaržos visa virtuve. Izbaudiet!
Aromātisks un zeltains tunča pīrāgs
Tas ne tikai gardi izskatās un smaržo, bet arī lieliski garšo. Baudi tunča pīrāgu tāpat vai ar zaļajiem lapu salātiem. Ja nepaspēsi apēst visu pīrāgu cepšanas dienā, droši varēsi to baudīt arī nākamajā, tas joprojām būs mīksts un sulīgs. Recepti iesaka gardēde Aina Pitrāne.
Gardais ķiršu pīrāgs no ziemas krājumiem
Līdz vasarai vēl nedaudz jāpaciešas, bet saulainas sajūtas varam radīt jau tagad. Pīrāgs ar ogām sniegs vasarīgu noskaņu, kad svaigus ķiršus baudām saules pielietajā dārzā. Izņem no saldētavas iepriekš sasaldētos ķiršus vai izmanto ķiršus no kompota. Un vasarā varēsi baudīt šo pīrāgu ar svaigām ogām. Pīrāgs lieliski garšos ar vaniļas saldējumu. Recepti iesaka gardēde Justīne Hohfelde.
Ērkšķogu pīrāgs ar nektarīniem
"Pēc šī pīrāga nogaršošanas varat mani saukt par pīrāgu lēdiju! Es vienmēr medīju jaunas receptes, un beidzot esmu atradusi savu iecienītāko," portālā "Cook.me" raksta Lilija Matuse, aicinot izbaudīt pīrāgu, kamēr tas silts, pievienojot saldējumu un saldu citronu mērci.
Krievu ābolkūka jeb pelmeņu pīrāgs
Tev šķiet, ka ābolkūkas jau ceptas un baudītas visdažādākajās versijās un neko jaunu izdomāt vairs nav iespējams? Mūsu lasītāja Diana Lapinska piedāvā pavisam neparastu krievu ābolkūku, ko, pateicoties gatavošanas tehnikai, mēdz dēvēt arī par pelmeņu pīrāgu.
Vienkāršais sviesta un cukura pīrāgs
"Vienkārši pagatavojamais sviesta un cukura pīrāgs ir iecienīts Vācijā, kur to cep un pasūta beķerejās gadskārtu un dzīves svētku goda galdiem. Pīrāgs izdodas ļoti mīksts un sātīgs," - tā pārbaudītu recepti komentē mūsu lasītāja Natalija Novikova.
Gardais ābolu pīrāgs ar valriekstiem, medu un kanēli
Grēcīgi gardu un pavisam vienkārši pagatavojamu ābolu pīrāga recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Vienkāršais ābolu un plūmju pīrāgs kaloriju skaitītājiem
"Dārzi šobrīd pilni ar āboliem un plūmēm. Mazliet laika, tikai četras sastāvdaļas, un top lielisks pīrāgs, ar kuru vari palutināt sevi un savus mīļos – fantastiski gards, vienkārši un ātri pagatavojams," recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Supervienkāršais rīvēto ābolu pīrāgs ar sodu
"Šodien dikti sakārojās ko garšīgu. Ja precīzāk, tad sagribējās tieši pīrāgu. Taču kādu? Negribas pavadīt visu vakaru gatavojot un negribas arī iet uz veikalu, lai pirktu sastāvdaļas. Atcerējos par savu bērnības mīļāko pīrāgu, kuru mana ome Marija mēdza itin bieži gatavot. Protams, sekoja zvans omei, kam sekoja pīrāga gatavošana un rezultātā mani apmierinātie izsaucieni "Cik garšīgi!", "Beidzot!", "Gardākais pīrāgs, ko esmu ēdusi!" Pīrāgs sanāk sulīgs, brūns un garšīgs," tā kopš bērnības iecienītu recepti iesaka mūsu lasītāja Elīna Ūberga.
Vienkāršais pīrāgs ar vistas, siera un olu pildījumu
Sāļais pīrāgs bez mīklas rullēšanas, bez liekām klapatām, bet ar bagātīgu pildījumu. Mēli var norīt, cik gards! Recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Krēmīgais ābolu pīrāgs
"Šis ābolu pīrāgs ir pārbaudīta vērtība, jo to es cepu jau gadiem. Pīrāga pildījums ir tik krēmīgs, tik sulīgs un māja tik garšīgi smaržo!" tā savu iecienīto recepti piesaka Vineta Vīksna.
Sāļais pīrāgs kaloriju skaitītājiem
Jauno gadu daudzi ir sākuši ar apņemšanos ēst veselīgāk un sākt vairāk nodarboties ar sportu. Lai nāktu talkā un palīdzētu saglabāt motivāciju, sadarbībā ar veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autori, fitnesa treneri Inetu Rijnieci piedāvāsim vienkāršas receptes ikdienas maltītēm ar jau aprēķinātu uzturvērtību.
Gaisīgais šokolādes pīrāgs
Kārdinošs šokolādes pīrāgs – gaisīgs kārums, kas pa gabaliņam vien teju neviļus pazudīs no šķīvja. Receptes autore – kulinārijas bloga "Našķoties" veidotāja Zane Ozoliņa.
Kāpostu pīrāgs ar vārītām olām un ceptiem sīpoliem
Rauga mīklas pīrāgs ar sulīgu svaigo kāpostu, cieti vārītu olu un zeltaini apceptu sīpolu pildījumu īstam garšu baudījumam.
Kārdinošais ananasu pīrāgs ar sulīgu pildījumu
Gards ananasu pīrāgs ar kraukšķīgu pamatni un īpaši kārdinošu konservētu ananasu-krēmsiera pildījumu. Recepti iesaka lasītāja Sendija Zariņa.
Biezpiena mīklas ābolu pīrāgs ar rikotu un rozīnēm
Gards biezpiena mīklas pīrāgs ar krēmīgu ābolu-rikotas pildījumu. Vislabāk to baudīt vēl siltu, piedzerot pienu.
'Našķoties' Zanes dubultās šokolādes pīrāgs ar grauzdētām mandelēm
Šis pīrāgs ar kraukšķīgu piena šokolādes biskvīta pamatni un krēmīgu tumšās šokolādes pildījumu ir katra šokoholiķa sapnis. Recepti piedāvā populārā ēdienu blogere Zane Grēviņa, kura jaunā kulinārijas raidījumā "Našķoties" mudinās ikvienu dzīvot garšīgi un kopā ar viņu apgūt jaunus virtuves meistarstiķus.
Sāļais puravu pīrāgs ar kūpinātu gaļu
Pēc nopietnas sarunas pašai ar sevi, nolēmu ierobežot kūku ēšanas paradumus. Bet tas taču neattiecas uz sāļajiem pīrāgiem, vai ne? Tāpēc tapa neliels šmaukšanās gardums, ko var saukt par omleti mīklas groziņā. Šis cepiens labi garšos gan karsts, gan jau atdzisis.
Pufīgais pīrāgs ar brūklenēm
Ļoti vienkāršs, gards un pufīgs pīrāgs, ko pagatavot dienās, kad tiešām ledusskapī ir tikai olas, bet saldētavā – ogas. Sulīgo pīrāgu var uztapināt mazāk nekā stundas laikā, recepti raksturo Maija.
Fotorecepte: Košais dārzeņu pīrāgs
Košs dārzeņu pīrāgs no Džigunu-Plasiņu ģimenes recepšu krājumiem. Tas izskatās tik kārdinošs, ka pīrāgu noteikti vēlēsies nogaršot pat pārliecināti dārzeņu neēdāji.