Ārija Avota
Izmantojot jau iepriekš sagatavotus produktus kastītēs, garšīgu un uzturvērtībām bagātu ēdienu var pagatavot ļoti ātri. Šo var ēst brokastīts, bet tikpat labi arī pusdienās vai vakariņās.

Pēdējā gadā piedzīvotais pārtikas cenu pieaugums ir īsts izaicinājums daudziem, it sevišķi, ja vēlamies ēst gan sātīgi, gan veselīgi – tā, lai maltītēs būtu visas nepieciešamās uzturvielas. Pārtikas tehnoloģe, elektroniskās pavārgrāmatas "Familyfeast.eu" un bērnu grāmatas "Mana mīļākā pavārgrāmata" autore Ārija Avota, atsaucoties kustības "Olas ir spēks" aicinājumam, izmēģināja, kā pagatavot iespējami vairāk sabalansētu maltīšu, tērējot saprātīgi.

Ārija gatavoja atbilstoši veselīga uztura šķīvja principam, viņas budžets bija aptuveni 58 eiro un kopā viņai sanāca vairāk nekā desmit receptes, katra no tām – vienai personai. Laša tartara sviestmaize ar avokado un olu ir trešā no 12 Ārijas Avotas receptēm, ko publicējam.

12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 1
2 šķēlessēklu maize1 gab.vidēji liels avokado1 gab.mīksti vārīta ola70 gmazsālīts lasis1 ĒKsakapāti, marinēti sīpoli1 TKsakapāti zaļumi2 TKolīveļļa sula no ceturtdaļcitrona sāls, pipari1 saujarukola2 gab.vīnogu ķekariņi1 TKolīveļļa

Pagatavošana

1

Gatavo tartaru. Uz dēlīša sasmalcina sīpolu gredzenus, mazos kubiņos sagriež laša šķēles. Turpat uz dēlīša lasim pievieno sīpolus, zaļumus, sāli, piparus, citrona sulu un olīveļļu, visu samaisa.

2

Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kaulu un, ar ēdamkaroti apvelkot gar avokado mizu, izņem mīkstumu. Ar asu nazi katru pusi gareniski sagriež plānās šķēlēs.

3

Uz katras maizes rikas (tās var pirms tam tosterī apgrauzdēt) vēdeklī kārto pusi avokado, tad tartaru un uz pusēm pārgrieztu olu.

4

Pasniedz ar vīnogām un rukolu, kas pārlieta ar olīveļļu.

Lai labi garšo!

"Kustība "Olas ir spēks!" allaž būs par olu iekļaušanu uzturā, taču vienlaikus mēs esam arī par veselu nāciju – tas, savukārt, iespējams, ja ēdam pārdomāti. Tāpēc vēlamies izcelt gaismā veselīga uztura šķīvi – esam to atsvaidzinājuši, apvienojot gan Veselības ministrijas vadlīnijas, gan Hārvarda universitātes Uztura institūta vadlīnijas. Tas ir vienkāršs rīks, kas ļauj objektīvi paraudzīties uz katru mūsu ēdienreizi, vai tajā ir puse ir dārzeņi, ceturtā daļa – olbaltumvielu un vēl ceturtā daļa – ogļhidrātu, vai esam iekļāvuši veselīgos taukus," stāsta Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!