Foto: Viktorija Kožemjakina

Ēdamie ķirbīši jeb ņoki lieliski iederētos Halovīna svinētāju svētku galdā ne tikai kā kārums, bet arī kā dekors. Bet patiesībā ņoki gatavošana neapstājas tikai pie spocīgākās gada dienas! Tos var gatavot visu cauru rudeni, jo tieši tad ķirbis jāceļ goda vietā! Šo recepti piedāvā pārtikas mazumtirdzniecības tīkls "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.

40Minūtes
13Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

250 gķirbju biezenis125 gkviešu miltu (milti darba virsmas apbēršanai)125 gmannas putraimi150 grikotas siers1 gab.ola30 grīvēts cietais siers sāls pipari lociņi (rotāšanai)60 gsviests TKmelnie pipari (svaigi sadrupināti) TKmalts muskatrieksts rīvēts parmezāna tipa siera pasniegšanai

Pagatavošana

1

Sajauc ķirbju biezeni, rikotas sieru, olu un rīvēto sieru.

2

Pieber klāt miltus, sāli un piparus, un visu samaisi.

3

Pievieno mannas putraimus un visu sajauc viendabīgā maisījumā. Atstāj mīklu ievilkties uz 10-15 minūtēm.

4

Pārkaisi nedaudz miltu darba virsmai, lai pie tās neliptu mīkla. Liec virsū sagatavoto mīklu un sadali to astoņās aptuveni vienādās daļās. Katru daļu savel apaļā bumbiņā.

5

Ar naža vai diega palīdzību piešķir katrai bumbiņai ķirbīša formu.

6

Lielā katlā uzvāri ūdeni, pievieno sāli.

7

Liec "ķirbīšus" verdošajā ūdenī pa vienam, vāri 10 minūtes, tad izņem no ūdens un ļauj nedaudz nosusināties.

8

Pannā karamelizē sviestu – uz vidēji lielas uguns izkausē sviestu un turpini karsēt vēl dažas minūtes, konstanti maisot, kamēr sviests burbuļo un parādās patīkama riekstu smarža.

9

Pārlej iegūto sviesta masu trauciņā, dažas ēdamkarotes atstāj pannā un liec tajā apcepties ķirbīšus.

10

Cep uz vidēji lēnas uguns aptuveni piecas minūtes, nedaudz apsmērējot katru ķirbīti ar sviestu.

11

Pasniedz, rotājot ar lociņiem – no lociņa gala izveido katram ķirbītim "kātiņu". Baudi karstu.

Lai izdodas skaista un garda rudens uzkoda!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!