Foto: Publicitātes attēli

Eksotika latviešu gaumē – tā varētu dēvēt citzemju virtuves receptes, kurās būtiskas sastāvdaļas aizvietotas ar latviskākām un mūsu tradīcijām tuvākām izejvielām. Daudzi būs dzirdējuši par itāļu risoto iedvesmoto gruboto. Bet kā ar griķoto? Žurnāliste, "YouTube" kanāla "Generation Famous" veidotāja Laura Saulīte metas šajā eksperimentā kopā ar "Rimi Gardēdi", šefpavāru Normundu Baranovski, lai pārsteigtu savu vīru ar gardu veģetāru maltīti.

"Galvenajam ģimenes pavāram – tas ir, man – ir priekšrocība gatavot to, ko gribas, un es tiešām izmantoju šo privilēģiju! Laiks, ko pavadu virtuvē, ir mana terapija. Turklāt man nepatīk vīru laist virtuvē, jo tad komplektā ar gardām vakariņām ir arī "eksplodējusi" virtuve," atklāj Laura Saulīte. "Dažkārt gatavoju pēc kādas interneta dzīlēs atrastas receptes, dažkārt – pēc ģimenē mantotas, bet citreiz tā ir brīva improvizācija."

Tā kā plānošana nav Lauras spožākais talants, pēc pirkumiem viņa dodas katru dienu. "Nedēļu no nedēļas apņemos plānot un iepirkties savlaicīgi, taču nedēļu no nedēļas šī mana apņemšanās izgāžas. Tāpēc veikalu apmeklēju gandrīz katru dienu," atzīst Laura.

Viņai ļoti patīk uzņemt ciemiņus, taču mēs dzīvojam steigas laikmetā, tāpēc tas notiek gaužām reti. "Tādās reizēs cenšos daudz laika virtuvē nepavadīt, jo galvenais jau ir nevis tas, kas atrodas uz galda, bet cilvēki, kuri sēž ap to. Tāpēc ciemiņiem parasti gatavoju dažādas uzkodas un kādu īpašu desertu," atklāj Laura un atzīstas – arī pati ir liels saldummīlis. "Ja varētu, es pārtiktu tikai no šokolādes un glutēnu saturošiem produktiem. Pretēji tik izplatītajai tendencei man ir lieliskas attiecības gan ar pastām, gan ar bulciņām. Paldies manai ģenētikai un vielmaiņai!" priecājas Laura.

Bet ar kuru gan vēl ielaisties gardos eksperimentos, ja ne ar vismīļāko ceļabiedru! Laura gatavo veģetāro griķoto savam vīram Rūdolfam. Noskaties video un uzzini arī tu, kā to pagatavot garšīgi un lēti!

30Minūtes
13Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 2
230 ggriķi100 gšampinjoni200 mlsaldais krējums30 gpētersīļi0.5 gbrokolis1 gab.sīpols2 gab.ķiploka daiviņas2 ĒKsviests1 gab.dārzeņu buljona kubiņš0.5 gab.citrona sula un miziņa40 gsiers šķipsnabrūnais cukurs pēc garšassāls

Pagatavošana

1

Notīri un sagriez sīpolu, apcep uz pannas eļļā.

2

Notīri un sagriez šampinjonus, pievieno uz pannas sīpoliem, apcep.

3

Vienu buljona kubiņu izšķīdini verdošā ūdenī.

4

Uz pannas šampinjoniem un sīpoliem pieber griķus un pielej apmēram pusi buljona.

5

Sakapā ķiploku, uzber uz pannas. Apmaisi un turpini cepināt, līdz griķi mīksti.

6

Atlikušajā buljonā novāri brokoli.

7

Sarīvē citrona miziņu, izspied citrona sulu, abus pievieno griķiem uz pannas īsu brīdi, pirms tie gatavi. Pieber arī šķipsniņu cukura. Pēc garšas vari pievienot arī sāli, ja nepieciešams.

8

Pannā ielej saldo krējumu, apmaisi.

9

Sakapā pētersīļus. Kad griķi gatavi, tajos iemaisi pētersīļus, sarīvēto sieru un sviestu.

10

Griķoto servē lēzenās bļodiņās un dekorē ar buljonā vārīto brokoli.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!