cukini, ievārījums, cukini ievŗījums kastē
Foto: Shutterstock
Nupat kabači bliež ārā vienu augli pēc otra, aug kā zirgi un neļauj atslābt ne mirkli. Apēst to visu nevar – un arī nevajag. Ziemai jau arī kaut kas jāatstāj, vai ne? Un šogad noderēs, ai, kā noderēs, vēl kāda papildu burka ar kabaču... Jā, ar ko? Te ir varianti, jo kabačus var ieburkot gan sāļus, gan saldus! Un vēl jau ir arī saldēšanas opcija arī.

Kabacis ir ļoti lādzīgs dārzenis – ļauj tik tam augt, un tas gatavs vairoties kā tāds pozitīvi noskaņots dārzeņu pūķis; vienu galvu nocērt, trīs vietā! Kabacis ir audzelīgs un gatavs izglābt no bada neskaitāmu daudzumu ļaužu un pabarot garšīgi, nevis tik tā – kuņģus aizbāzt.

Kā tik to kabaci nevar pagatavot – bet ne pat to stāsts. Galu galā, ar to jau mēs visi šobrīd nodarbojamies: ar jautājumu, kā vēl to kabaci varētu pagatavot. Bet nu jau ir pēdējais laiks domāt ne tikai par vakariņām šovakar, bet par vakariņām arī oktobrī, novembrī un februārī. Vārdu sakot, ar gaišu skatu raugāmies nākotnē un ieburkojam kabačus!

Un arī te paveras visdažādākās variāciju iespējas – no nabaga ļaužu ikriem kabaču ikru veidā līdz dažādiem salātiem un marinējumiem. Ziemā būs gan piedeva maltītei, gan tāpat nokraukšķināms gardumiņš. Tāda recepte kā "Īpaši kraukšķīgie kabači ar burkāniem un ķiplokiem ziemai" taču izklausās ļoti uzrunājoša pat tagad, trīsdesmit grādu vasarā, vai ne?

Foto: Shutterstock

Var jau rīkoties pavisam viltīgi un kabačus uzreiz ieziemot kā gatavu maltīti. Saliekot burkās kabačus kopā ar rīsiem, varam parūpēties par kādu 2023. gada ziemas vakaru, kad būs ļoti maz laika vai spēka, vai abu un ļoti gribēsies ēst. Tad būs tik vien tā darba kā izkratīt burkas saturu uz pannas – sasildīt un klopsēt tik iekšā! Un paslavēt sevi par viedumu 2022. gada augustā.

Runājot par ēdienu sagatavēm, rīvētu kabaču saldēšana ir nepārspējams triks, lai ziemā varētu uzburt kabaču pankūkas viens un divi. Pārfrāzējot tautas gudrību, rīvē kabačus vasarā, ēd kabaču pankūciņas ziemā!

Foto: Shutterstock

Bet tā jau nav, ka kabacis atļaujas tikai sāļām un pikantām pārvērtībām. Tā vien šķiet, ka par zemu novērtējam kabača iespējas: kabacis var būt arī salds! Ja dzīvē nav nekā cita, kā tikai kabacis un cukurs, ņemot kabaci un cukuru vienādās daļās, iespējams savārīt burvīgu ievārījumu. Vēl kādu citrona vai apelsīna miziņu pierīvējot klāt, sanāks lieliski, visiem garšos, un neviens nevarēs uzminēt, kas tas par ievārījumu.

Foto: Shutterstock

Ievārījumam kabaci var gan griezt gabaliņos, gan rīvēt. Starp citu, jo smalkāk rīvē dārzeņus, jo saldāki tie kļūst – to zinot, var kādu gramu cukura arī ieekonomēt.

Kabacis ievārījumos lieliski draudzējas ne tikai ar apelsīnu un citronu miziņām – tas ir ekonomiskais variants – bet arī ar pašiem apelsīniem un citroniem. Uz apmēram 500 gramiem kabaču pietiks ar 2-3 apelsīniem vai pāris citroniem. Sagriežam visu gabaliņos, pieberam 500 gramu cukura vai 400 gramu ievārījuma cukura – un sanāk vienkārši izcils ievārījums. Jāatceras tikai, ka miziņas dod arī specifisku rūgtumu, ja tas neiet pie sirds, labāk mizas nogriezt un miziņas sažāvēt, tās nodedēs visu ziemu, kūkas, kēksus un plātsmaizes cepot.

Foto: Shutterstock

Iedvesmai – "Tasty" kabaču ieziemošanas receptes no sāļā un pikantā gala, bet tās saldās versijas arī vērts paturēt prātā!

Saldēti kabači - gardām pankūkām ziemā

Foto: Shutterstock

Brīnišķīga ideja, kā arī ziemā baudīt gardās kabaču pankūciņas!

Lasīt vairāk

Kabači ar burkāniem un ķiplokiem ziemai

Foto: Privātais arhīvs

Kad kabači aug griezdamies, jādomā, kā tos likt lietā, papildinot pieliekamā krājumus. Pārbaudītu kabaču salātu recepti iesaka Silvija Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Īpaši kraukšķīgie kabači ar burkāniem un ķiplokiem ziemai

Foto: Shutterstock

Pēc šīs receptes gatavoti kabači būs īpaši kraukšķīgi. Pētersīļus aizstājot ar dillēm, kabači pēc garšas atgādinās marinētas sēnes.

Lasīt vairāk

Aromātiskie kabaču salāti ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Šiem vienkāršajiem kabaču salātiem ļoti patīkamu garšas niansi piešķir baltā jeb bulgāru paprika.

Lasīt vairāk

Kabaču salāti ziemai ar čili un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Vēl viena kabaču recepte - lai ziemā būtu gardi piedevu salāti.

Lasīt vairāk

Kārtainie kabaču salāti ar tomātiem un baziliku

Foto: DELFI

Ik gadu augustā pienāk tāds brīdis, kad šķiet - kabači ir it visur un to nekļūst mazāk, gluži pretēji - ar kabačiem ir gluži kā cīņā ar trīsgalvaino pūķi, nocērtot vienu galvu, izaug trīs vietā. Klasiska kombinācija ir kabači ar tomātiem, kurus sasautē pannā un pēc tam gardu muti noēd. Akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars piedāvā citu versiju šim salikumam - kārtainos kabaču salātus, kuri izcili garšo gan uzreiz pēc pagatavošanas, gan vēlāk - kad atdzisuši.

Lasīt vairāk

Kabaču salāti ar rīsiem ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Maigi kabaču salāti ar rīsiem ziemas krājumu papildināšanai. Uzsildītus salātus varēsi gan baudīt kā vieglu maltīti, gan pasniegt kā piedevu pie gaļas ēdieniem, izmantot zupas pamatam vai leksēt no burkas tāpat vien.

Lasīt vairāk

Varavīksnes konservi no kabačiem

Foto: DELFI

Laikā, kad dobēs arvien garāki stiepjas kabači, jādomā, kā tos labāk izlietot. Šogad izmēģināju jaunu kabaču saglabāšanas veidu ziemai un noteikti taisīšu tos vēl. Lūk, fotorecepte, kā tapa krāsainie konservi.

Lasīt vairāk

Marinēti kabači ar ķiplokiem un papriku

Foto: Shutterstock

Marinēti kabači ar ķiplokiem un papriku.

Lasīt vairāk

Tomātu sulā marinēti kabači

Foto: Privātais arhīvs

Reiz kādās viesībās baudīju marinētus kabačus tomātu sulā. Mmmm, cik gardi tie bija! Recepte bija tūlīt noprasīta un sāku jau nepacietīgi dīdīties, kad tad tikšu pie gatavošanas. Un tad pienāca diena, kad droši ķēros klāt gatavošanai!

Lasīt vairāk

Kabaču ikri ar tomātiem

Foto: Shutterstock

Kabaču ikri ar tomātiem ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Kabaču ikri

Foto: Shutterstock

Klasiska recepte konservēšanas laikam - gardie kabaču ikri.

Lasīt vairāk

Viltotie kabaču 'ananasi' ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Izrādās, ka gardu viltotos ananasus var gatavot ne tikai no ķirbjiem, bet arī mazāk zināmā veidā, – izmantojot kabačus vai cukīni.

Lasīt vairāk

Kabaču – aliču kompots jeb Viltotie ananasi

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem noderēs kabaču un aliču jeb Kaukāza plūmīšu kompots, ko nereti mēdz dēvēt par viltotajiem ananasiem.

Lasīt vairāk

Kabaču–aliču kompots ziemai

Foto: Privātais ahīvs

"Šis nav kompots klasiskajā variantā, bet gan kabaču gabaliņi kopā ar aličām," tā pārbaudītu recepti "Delfi Aculiecinieks" izsludinātajam ziemas krājumu konkursam piesaka Sarmīte.

Lasīt vairāk

Cukīni salāti ziemai

Foto: Shutterstock

Cukīni salāti ar burkāniem un sīpoliem ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Pikantie zaļo tomātu, kabaču un patisonu salāti

Foto: Shutterstock

Pikanti zaļo tomātu - kabaču un patisonu salāti ziemas krājumiem. Šim sautējumam būs plašs pielietojums - tāpat "pliks" labi garšos pie sviestmaizes vai kā piedeva pie otrajiem ēdieniem, bet to var izmantot kā piedevu pie zupām (būs pikantākas un tumīgākas).

Lasīt vairāk

Zaļo tomātu 'ikri' ar kabačiem

Foto: Shutterstock

Zaļo tomātu 'ikri' - var likt burciņās vai izmantot kā piedevu pie ēdieniem, salātu vietā.

Lasīt vairāk

Kabaču salāti ar majonēzi ziemas krājumiem

Foto: Privātais ahīvs

"Kabaču salāti ar majonēzi - neparasti, bet ļoti garšo pat tiem, kas ar kabačiem ir uz "jūs"," šādi gadiem pārbaudīto recepti piesaka Silvija Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Biešu un kabaču salāti ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Šie salāti ir tik gardi, ka var netīšām "noēsties", pirms paspēsi tos aiznest līdz pieliekamajam.

Lasīt vairāk

Kabaču salāti ziemai

Foto: Shutterstock

Gatavojoties ziemai, noderēs šī kabaču salātu recepte.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!