Kabacis ir ļoti lādzīgs dārzenis – ļauj tik tam augt, un tas gatavs vairoties kā tāds pozitīvi noskaņots dārzeņu pūķis; vienu galvu nocērt, trīs vietā! Kabacis ir audzelīgs un gatavs izglābt no bada neskaitāmu daudzumu ļaužu un pabarot garšīgi, nevis tik tā – kuņģus aizbāzt.
Kā tik to kabaci nevar pagatavot – bet ne pat to stāsts. Galu galā, ar to jau mēs visi šobrīd nodarbojamies: ar jautājumu, kā vēl to kabaci varētu pagatavot. Bet nu jau ir pēdējais laiks domāt ne tikai par vakariņām šovakar, bet par vakariņām arī oktobrī, novembrī un februārī. Vārdu sakot, ar gaišu skatu raugāmies nākotnē un ieburkojam kabačus!
Un arī te paveras visdažādākās variāciju iespējas – no nabaga ļaužu ikriem kabaču ikru veidā līdz dažādiem salātiem un marinējumiem. Ziemā būs gan piedeva maltītei, gan tāpat nokraukšķināms gardumiņš. Tāda recepte kā "Īpaši kraukšķīgie kabači ar burkāniem un ķiplokiem ziemai" taču izklausās ļoti uzrunājoša pat tagad, trīsdesmit grādu vasarā, vai ne?
Var jau rīkoties pavisam viltīgi un kabačus uzreiz ieziemot kā gatavu maltīti. Saliekot burkās kabačus kopā ar rīsiem, varam parūpēties par kādu 2023. gada ziemas vakaru, kad būs ļoti maz laika vai spēka, vai abu un ļoti gribēsies ēst. Tad būs tik vien tā darba kā izkratīt burkas saturu uz pannas – sasildīt un klopsēt tik iekšā! Un paslavēt sevi par viedumu 2022. gada augustā.
Runājot par ēdienu sagatavēm, rīvētu kabaču saldēšana ir nepārspējams triks, lai ziemā varētu uzburt kabaču pankūkas viens un divi. Pārfrāzējot tautas gudrību, rīvē kabačus vasarā, ēd kabaču pankūciņas ziemā!
Bet tā jau nav, ka kabacis atļaujas tikai sāļām un pikantām pārvērtībām. Tā vien šķiet, ka par zemu novērtējam kabača iespējas: kabacis var būt arī salds! Ja dzīvē nav nekā cita, kā tikai kabacis un cukurs, ņemot kabaci un cukuru vienādās daļās, iespējams savārīt burvīgu ievārījumu. Vēl kādu citrona vai apelsīna miziņu pierīvējot klāt, sanāks lieliski, visiem garšos, un neviens nevarēs uzminēt, kas tas par ievārījumu.
Ievārījumam kabaci var gan griezt gabaliņos, gan rīvēt. Starp citu, jo smalkāk rīvē dārzeņus, jo saldāki tie kļūst – to zinot, var kādu gramu cukura arī ieekonomēt.
Kabacis ievārījumos lieliski draudzējas ne tikai ar apelsīnu un citronu miziņām – tas ir ekonomiskais variants – bet arī ar pašiem apelsīniem un citroniem. Uz apmēram 500 gramiem kabaču pietiks ar 2-3 apelsīniem vai pāris citroniem. Sagriežam visu gabaliņos, pieberam 500 gramu cukura vai 400 gramu ievārījuma cukura – un sanāk vienkārši izcils ievārījums. Jāatceras tikai, ka miziņas dod arī specifisku rūgtumu, ja tas neiet pie sirds, labāk mizas nogriezt un miziņas sažāvēt, tās nodedēs visu ziemu, kūkas, kēksus un plātsmaizes cepot.
Iedvesmai – "Tasty" kabaču ieziemošanas receptes no sāļā un pikantā gala, bet tās saldās versijas arī vērts paturēt prātā!
Saldēti kabači - gardām pankūkām ziemā
Brīnišķīga ideja, kā arī ziemā baudīt gardās kabaču pankūciņas!
Kabači ar burkāniem un ķiplokiem ziemai
Kad kabači aug griezdamies, jādomā, kā tos likt lietā, papildinot pieliekamā krājumus. Pārbaudītu kabaču salātu recepti iesaka Silvija Ozoliņa.
Īpaši kraukšķīgie kabači ar burkāniem un ķiplokiem ziemai
Pēc šīs receptes gatavoti kabači būs īpaši kraukšķīgi. Pētersīļus aizstājot ar dillēm, kabači pēc garšas atgādinās marinētas sēnes.
Aromātiskie kabaču salāti ziemai bez pasterizēšanas
Šiem vienkāršajiem kabaču salātiem ļoti patīkamu garšas niansi piešķir baltā jeb bulgāru paprika.
Kabaču salāti ziemai ar čili un ķiplokiem
Vēl viena kabaču recepte - lai ziemā būtu gardi piedevu salāti.
Kārtainie kabaču salāti ar tomātiem un baziliku
Ik gadu augustā pienāk tāds brīdis, kad šķiet - kabači ir it visur un to nekļūst mazāk, gluži pretēji - ar kabačiem ir gluži kā cīņā ar trīsgalvaino pūķi, nocērtot vienu galvu, izaug trīs vietā. Klasiska kombinācija ir kabači ar tomātiem, kurus sasautē pannā un pēc tam gardu muti noēd. Akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars piedāvā citu versiju šim salikumam - kārtainos kabaču salātus, kuri izcili garšo gan uzreiz pēc pagatavošanas, gan vēlāk - kad atdzisuši.
Kabaču salāti ar rīsiem ziemas krājumiem
Maigi kabaču salāti ar rīsiem ziemas krājumu papildināšanai. Uzsildītus salātus varēsi gan baudīt kā vieglu maltīti, gan pasniegt kā piedevu pie gaļas ēdieniem, izmantot zupas pamatam vai leksēt no burkas tāpat vien.
Varavīksnes konservi no kabačiem
Laikā, kad dobēs arvien garāki stiepjas kabači, jādomā, kā tos labāk izlietot. Šogad izmēģināju jaunu kabaču saglabāšanas veidu ziemai un noteikti taisīšu tos vēl. Lūk, fotorecepte, kā tapa krāsainie konservi.
Marinēti kabači ar ķiplokiem un papriku
Marinēti kabači ar ķiplokiem un papriku.
Tomātu sulā marinēti kabači
Reiz kādās viesībās baudīju marinētus kabačus tomātu sulā. Mmmm, cik gardi tie bija! Recepte bija tūlīt noprasīta un sāku jau nepacietīgi dīdīties, kad tad tikšu pie gatavošanas. Un tad pienāca diena, kad droši ķēros klāt gatavošanai!
Kabaču ikri ar tomātiem
Kabaču ikri ar tomātiem ziemas krājumiem.
Kabaču ikri
Klasiska recepte konservēšanas laikam - gardie kabaču ikri.
Viltotie kabaču 'ananasi' ziemas krājumiem
Izrādās, ka gardu viltotos ananasus var gatavot ne tikai no ķirbjiem, bet arī mazāk zināmā veidā, – izmantojot kabačus vai cukīni.
Kabaču – aliču kompots jeb Viltotie ananasi
Ziemas krājumiem noderēs kabaču un aliču jeb Kaukāza plūmīšu kompots, ko nereti mēdz dēvēt par viltotajiem ananasiem.
Kabaču–aliču kompots ziemai
"Šis nav kompots klasiskajā variantā, bet gan kabaču gabaliņi kopā ar aličām," tā pārbaudītu recepti "Delfi Aculiecinieks" izsludinātajam ziemas krājumu konkursam piesaka Sarmīte.
Cukīni salāti ziemai
Cukīni salāti ar burkāniem un sīpoliem ziemas krājumiem.
Pikantie zaļo tomātu, kabaču un patisonu salāti
Pikanti zaļo tomātu - kabaču un patisonu salāti ziemas krājumiem. Šim sautējumam būs plašs pielietojums - tāpat "pliks" labi garšos pie sviestmaizes vai kā piedeva pie otrajiem ēdieniem, bet to var izmantot kā piedevu pie zupām (būs pikantākas un tumīgākas).
Zaļo tomātu 'ikri' ar kabačiem
Zaļo tomātu 'ikri' - var likt burciņās vai izmantot kā piedevu pie ēdieniem, salātu vietā.
Kabaču salāti ar majonēzi ziemas krājumiem
"Kabaču salāti ar majonēzi - neparasti, bet ļoti garšo pat tiem, kas ar kabačiem ir uz "jūs"," šādi gadiem pārbaudīto recepti piesaka Silvija Ozoliņa.
Biešu un kabaču salāti ziemai bez pasterizēšanas
Šie salāti ir tik gardi, ka var netīšām "noēsties", pirms paspēsi tos aiznest līdz pieliekamajam.
Kabaču salāti ziemai
Gatavojoties ziemai, noderēs šī kabaču salātu recepte.