Foto: Shutterstock

Mellenes kopā ar nektarīniem ir lielisks ieguldījums ziemai. Derēs gan kā dāvana, gan kā lielisks našķis kā pie pankūkām, tā siera. Šim ievārījumam lanāk izmantot speciālo ievārijuma cukuru, lai iegūtu vajadzīgo struktūru.

Tas, ka daudzas receptes rodas nejaušības rezultātā, ir sen zināms un pierādīts fakts. Tā ne vienreiz vien gadās arī manā virtuvē.

Šī recepte tapa laikā, kad Latvijā sāka parādīties speciālie ievārījuma cukuri, kuri zapti pārvērta tīkamā konsistencē, ko ērti paņemt ar karotīti un ērti uzsmērēt uz maizes, nebaidoties, ka kaut kas nopilēs. Un šo cukuru vajadzēja krietni mazāk nekā parasto.

Šī cukura parādīšanās bija iespēja mellenes, ogas, kas man ļoti garšo, pārvērst tādā ievārījumā, kā man patīk – biezā un aromātiskā. Kādā augusta vakarā, kad bija iztīrītas pēdejās mellenes, sāku tās vārīt. Skatiens apstājās pie nektarīniem, kas saguruši stāvēja uz galda. Svešzemju džekiņi bija pacieti un neviens viņus īsti negribēja. Sagriezu gabaliņos un ieliku katlā – eksperimentam. Pievienoju vēl kanēļa standziņas, kas tupēja burkā, apsietas ar sarkanu lenti – tās es biju izmantojusi Ziemassvētku galda rotājumam.

Rezultātā ieguvu ievārījumu, ko dāvāju draugiem un saņēmu uzslavas un prasību pēc vēl vienas burkas. Taču pats labākais - man prasīja arī recepti!

Mellenes ļoti labi draudzējas ar augļiem. Esmu šim ievārījumam likusi klāt gan bumbierus, gan persikus, arī aprikozes (pēdējās gan labāk biedrojas ar upenēm), esmu piemetusi klāt arī kādu anīsa zvaigzni un krustnagliņu.

120Minūtes
4Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

1 kgmellenes3 gab.nektarīni3 gab.kanēļa standziņas500 gievārījuma cukurs

Pagatavošana

1

Nektarīnus atkaulo un sagriež mazos gabaliņos.

2

Mellenes liek katlā kopā ar kanēļa standziņām un ievārījuma cukuru. Sagaida, kad ogas sāk burbuļot un pievieno nektarīnus.

3

Vāra, ik pa laikam apmaisot, vēl 10-15 minūtes, ja nepieciešams, noputo.

4

Uzvārīto ievārījumu atstāj uz 1-1,5 stundām atpūsties, lai tas uzņem sevī kanēļa garšu.

5

Izņem kanēļa standziņas un uzkarsē līdz pirmajam burbulim.

6

Salej sterilās burkās un aizvāko. Glabā vēsumā.

Burieties pie ievārījuma katla, pievienojiet garšas un smaržas, bet, galvenais, neaizmirstiet eksperimentus piefiksēt, lai pēc gada var atkārtot!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!