Foto: DELFI

1994. gadā naktī uz 28. jūliju Jelgavas slimnīcas pacienti pamanīja, ka no Pārlielupes cietuma sētapakšas cits pēc cita izlien vairāki cilvēki. Zvanīšana policijai un cietuma dežurantam bija nesekmīga – lieciniekiem neviens nenoticēja. Caur desmit metrus garu tuneli, kas tika rakts divus mēnešus, bez īpašas steigas izmuka 89 ieslodzītie. Bēgšana tika atklāta vien septiņas stundas vēlāk.

Pūznis ar skrienošām skudrām

1994. gadā Zenta Tretjaka ieguva dienesta paaugstinājumu. Pēc tam, kad tika atklāta bruņota jauniešu banda, kas laupīja degvielas uzpildes stacijās, Tretjaka kļuva par Jelgavas Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieci. 1994. gada 27. jūlijā, dienu pirms lielās bēgšanas, Zentas Tretjakas priekšnieks Donāts Mosāns devās atvaļinājumā un viņa uz laiku pildīja priekšnieka pienākumus.

"Kā tagad atceros. Ceturtdiena, silta un saulaina diena, tuvojas vakars. Un pēkšņi dežurants: "Trauksme! Visiem pulcēties! Bēgšana no Pārlielupes cietuma! Iespējams, izbēguši 86 cilvēki!" Kāpju pa trepēm un domāju: "Astoņi vai seši?" Ieejam pirmā stāva sālē un dežurants ziņo: "Tik tiešām, izbēguši 86." Man acu priekšā parādās skudrupūznis, no kura skrien skudras. Tā darbojās fantāzija," atceras Tretjaka. Vēlāk izrādījās, ka izbēguši nevis 86, bet 89 ieslodzītie.

"Izskaitļojām, ka bēgšana tika gatavota ieslodzītajam Reihenbaham. Pirms bēgšanas un arī tajā pašā naktī ap zonu braukāja vieglā automašīna. Ir liecības, ka viņš tajā aizbrauca," stāsta Latvijas neatkarīgo ekspertu asociācijas un Starptautiskās neatkarīgo ekspertu federācijas valdes priekšsēdētājs Juliuss Anšins.

Izlaušanās '94

Tieši pirms 30 gadiem, 1994. gada jūlijā no Pārlielupes cietuma caur desmit metrus garu tuneli, kas tika rakts divus mēnešus, bez īpašas steigas izlauzās 89 ieslodzītie. Bēgļus pēc tam tvarstīja ilgus gadus. "Delfi" stāsta par Latvijas vēsturē vērienīgāko bēgšanu no cietuma: kā tas notika, kādēļ tas bija iespējams un kādas bija sekas.

Lasi arī:

"Delfi" rakstu cikls "Izlaušanās 94" pirmoreiz tika sagatavots un publicēts 2019. gadā. Pēc pieciem gadiem esam atjauninājuši un papildinājuši materiālus un publicējam atkārtoti.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!