vīna glāze, vīna pudeles, neizdzerts vīns
Foto: Shutterstock
Dārzeņu atgriezumus aizsūtīt uz komposta kaudzi nav nekas traks. Bet izliet no pudeļu apakšām neizdzerto vīnu, kas nostāvējis pēc draudzīgas ballītes – nekādā gadījumā! Tas taču ir grēks, tāpēc salej visus baltvīna vai sarkanvīna pārpalikumus pa veidiem, un izmanto vēl darbadienu maltītēm.

Izlietu ūdeni nesasmelsi. Bet pāris dienas nostāvējis vīns gan nav uzskatāms par izniekotu, ja vari tam piešķirt otro elpu kādā ēdienā. Mums ir pieci padomi, kā to izdarīt!

Izvāri pastu ar sarkanvīnu

Ja pāri palikusi neizdzerta glāze vīna, lej to katliņā, pievieno kādu kubiņu sviesta, sīpola šķēlītes un sagrieztas paprikas gabaliņus. Pirms ievietošanas vīnā makaronus aptuveni trīs minūtes pavāri verdošā ūdenī, pēc tam nokās un liec traukā pie uzkarsēta vīna ar piedevām. Makaronus vāri tik ilgi, kamēr sarkanvīns iegūst viegla sīrupa konsistenci. Nokās makaronus, atstāj klāt sīpolus un papriku, bet servējot pievieno nedaudz bazilika un vēl sviesta. Makaroniem būs īpatnēji violeta krāsa, tie būs gardi, un ēdāji nespēs vien nobrīnīties, kā iegūts šāds efekts.

Vāri vīnā olas bez čaumalas

Ja launagojot esi iecienījis bez čaumalas vārītas olas jeb olas Benedikta gaumē, tad to izvārīšana vīnā būs solis augšup tavā kulinārajā pieredzē. Šajā gadījumā, protams, vari arī neizmantot pāri palikušo sarkanvīnu, bet pavisam svaigu. Tāpat, vīnu vari pievienot ūdenim, tādējādi nepadarot olas tik bagātas ar alkoholu.

Baltvīna kuskuss

Skan pasakaini, vai ne? Un ja nu gadījumā kuskuss nav tā mīļākā piedeva, tikpat mierīgi baltvīnā arī pagatavot arī rīsus, grūbas vai kvinoju. Vienkārši aizvieto trešdaļu no vārīšanai paredzētā ūdens daudzuma ar vīnu – tas maltītei piešķirs maigu garšu, kas būs papildināta ar baltvīna ogu notīm. Vienīgais, ko der ielāgot, pēc CookingLight.com ieteikumiem – noteikti pievienot vairāk ūdeni, kā noteikts receptē, jo vīns ātrāk izgaros.

Vīna sīrups

Vīna sīrupu vari pagatavot gan no sarkanvīna, gan baltvīna. Pavāri pāri palikušo vīnu dziļā pannā, pievienojot tam dažas ēdamkarotes cukura. Līdz ko vīnam būs biezas mērces konsistence, sīrups būs gatavs. Lej to pāri liellopam, vistas gaļai vai pat vaniļas saldējumam.

Piešķir asumiņu zupām

Nedaudz vīna var ātri vien piešķirt ātri uzvārītai zupai tādu garšu, it kā tā būtu vārīta stundām ilgi. Ja zupai izmantots liellopa buljons, pievieno tai sarkanvīnu. Bet, ja esi izvārījis vistas buljona zupu, pievieno nedaudz baltvīnu. Vienīgais, kas jāievēro – ļauj zupai vēl kādu brīdi pēc vīna pieliešanas pavārīties, lai alkohola piegarša nebūtu pārāk spēcīga.

Iekārdinājām? Iedvesmai piedāvājam izvēlēties arī šo to no Tasty.lv recepšu krājumiem:

Sēņu pastēte

Foto: Shutterstock

Sēņu pastēte ir lieliska piedeva pie zupām un mērcēm, ar to var pildīt omleti un ar to var pagatavot gardas uzkodas, uzsmērējot to uz grauzdiņiem. Ar receptē dotajiem produktiem iznāks 250 ml sēņu pastētes. Derīgas būs jebkuras cepamās sēnes. Vari izmantot arī saldētas sēnes.

Lasīt vairāk

Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Lasīt vairāk

Krēmīgs citronu risoto

Foto: Shutterstock

Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.

Lasīt vairāk

Zemeņu tiramisu

Foto: Shutterstock

Klasiskais itāļu deserts vasarīgās noskaņās.

Lasīt vairāk

Baltvīnā marinēts cūkgaļas karbonādes steiks

Foto: iStock

Vīns ēdienam piešķir ne tikai īpašas garšas nianses, bet arī paātrina gatavošanas gaitu, piemēram, gaļa izcepsies ātrāk. Ļaujies eksperimentam, pagatavo pusdienās vai vakariņās sulīgo cūkgaļas karbonādes steiku baltvīna un timiāna marinādē!

Lasīt vairāk

Panēts kamambērs

Foto: Privātais arhīvs

"Kamambērs? Kas tas par zvēru? Tas ir kaut kāds siers, kas tīri neko garšo arī nepanēts. Maigs siers iekš baltas pelējuma ādiņas. Vai smird? Nē, kā visi - dor blue, un tjipa tavo sieri, pat maigāk," savā recepšu blogā raksta Trakā Ragana. Turpinājumā - viņas recepte, saglabājot oriģinālo rakstības stilu.

Lasīt vairāk

Penne makaroni 'Ganu gaumē' ar mīdijām un tīģergarnelēm

Foto: Publicitātes foto

Viesnīcas "Baltic Beach Hotel" restorāna "Caviar Club" šefpavāra Kristapa Jokmaņa recepte - Penne makaroni "Ganu gaumē" ar mīdijām un tīģergarnelēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!