zivs, citroni, garšaugi, rozmarīns
Foto: Shutterstock

Zivis maltītēs esam raduši pasniegt visdažādākajās tehnikās un sastāvdaļu variācijās – no līdakām sanāk fantastiskas kotletes, zandartu varam izvārīt garšīgā zupā, bet asarus kūpināt un pēc tam patīkami plēst to ādu. Vasarā, kad kādu asari, breksi, karpu vai citu lomu ir iespējams noķert pašam, ir jāizmanto viss, lai baudītu izteiktu zivs garšu. Tāpēc šeit lieti noderēs tehnika, kas ļaus maksimāli pievienot zivij garšaugus un kādu citrusaugli, kamēr to gatavo uz grila vai cepeškrāsnī.

Triks ir pavisam vienkāršs – jāņem vesela zivs, kas, protams, iztīrīta no iekšām. Vislabākās būs tā sauktās apaļās zivis – asari, plauži un foreles. Būtībā tādas, kuru acis katra atrodas savā zivs ķermeņa pusē. Tāpat, nedrīkst aizmirst zivi notīrīt no zvīņām.

Nākamais solis – dziļi griezieni zivs sānā. Ar asu filejas vai zivs nazi iegriež tādas kā kabatiņas. Nelielai zivij veic aptuveni piecus griezienus 45 grādu leņķī (tātad slīpi), tā, lai naža asmens zivī iegrieztu dziļumā līdz tās asakām. Griezumus neveic garus – aptuveni centimetru no zivs muguras un vēdera. Griezumos pildītās garšvielas vēl vairāk sasūksies zivs miesā, piešķirot tai patīkamu garšu un aromātu.

Sastāvdaļas izteiktākai garšai

Kad griezieni zivī izdarīti, var sākt to pildīt. Zivs iekšpusi noteikti iesmērē ar olīveļļu un izkārto tajā citrona vai laima šķēles. Pie reizes neaizmirsti par nedaudz sāls un pipariem. Tāpat, zivs vidū liec svaigus timiāna un rozmarīna zariņus. Bet iegrieztās kabatiņas aizpildi gluži tāpat, kā zivs vēderu – iesmērē virspusi ar olīveļļu, bet griezuma vietās liec citrona šķēlīšu pusītes, rozmarīna un timiāna stiebriņus, kādu pētersīli vai citus garšaugus.

Laiks gatavot!

Ar garšaugiem, garšvielām un citrusaugļiem pildīto zivi cep uz grila vai cepeškrāsnī. Dziļie griezumi zivī ļaus cirkulēt karstumam, tādējādi ne tikai paātrinot cepšanas procesu, bet arī nodrošinot to, ka zivs izcepsies vienmērīgi. Gatavas zivs āda būs skaisti kraukšķīga un viegli nāks nost no miesas.

Zivi grilē aptuveni septiņas minūtes no katras puses. Ja zivi cep cepeškrāsnī, tad to dara aptuveni 200–220 grādos 25 minūtes. Skaistākam izskatam un labākai garšai, cepot zivi cepeškrāsnī, iesakām to apgriezt otrādi, kad pagājusi puse no cepšanas laika.

Ja nu šī metode pavisam neuzrunāja, piedāvājam septiņas receptes no Tasty.lv recepšu klāsta!


Grilēta karpa ar ķiplokiem un ķimenēm

Foto: DELFI

Īsta vasaras velte – pašu ķerta karpa, kas pēc tam iztīrīta un cepta uz grila. Iesmērē karpu ar saspiestu ķiploku un apkaisi ar garšvielām, lai izbaudītu patiesu gardu zivi. Ēd kopā ar vasarīgiem salātiem.

Lasīt vairāk

Zivju un jūras velšu zupa portugāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Bagātīga zivju un jūras velšu zupa. Pat, ja kāda no jūras veltēm trūks, zupa būs ļoti garda. Zupas garša tikai iegūs, ja izmantotās zivis un jūras veltes būs dažādas.

Lasīt vairāk

Ūdenskrešu un foreles salāti ar krējuma-tomātu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi salāti, kas tā vien izdveš pavasarīgumu, un ir piemēroti baudīšanai vasaras gaidās. Iekļaujot foreli vai citas zivis savā ēdienkartē vismaz reizi nedēļā, parūpēsies, lai pastāvīgi tiktu uzņemta 'Omega 3', kas stiprina sirdsdarbību.

Lasīt vairāk

Kaislīgā makšķernieka foreles cepeškrāsnī

Foto: DELFI

Šī ir ārkārtīgi viegla un ātra recepte, ar kuru iepriecināt visus mājiniekus. Foreles ne tikai izdosies gardas, un saglabās visas zivij vērtīgās īpašības, bet virtuvē nebūs jāpavada stundām ilgs laiks.

Lasīt vairāk

Virs ugunskura vārīta zivju zupa zaļumos

Foto: Shutterstock

Zivju zupa ir jāvāra uz ļoti lēnas uguns, tieši tādēļ zivju zupa virs ugunskura sanāk tik ļoti garda. Un, protams, zivju zupa vārīta virs ugunskura nozīmē, ka zivis ir tikko noķertas. Lielas zivis sagriež gabalos, bet vidēji lielas vai mazākās vāra veselas. Vāra arī galvas, tikai jāizņem žaunas, jo tās buljonu padara rūgtu. Ja zivis ir sīkas, tad ūdeni vispirms katlā uzvāra. Ja zivis ir lielas, tad tās liek katlā, aplejot ar aukstu ūdeni, un vāra.

Lasīt vairāk

Cepts jūras asaris ar fenheli un ķirštomātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skaidrs, ka zivis ikdienā mēs ēdam mazāk, nekā vajadzētu, tāpēc šī viegli īstenojamā recepte ir vēl viens atgādinājums tam, ka zivis var pagatavot ļoti dažādi un garšīgi. Šai receptei piemīt Vidusjūras noskaņa, ko piešķir pesto, ķirštomāti un olīvas, tāpēc tā lieliski piestāv šai sezonai, kad saules siltums mūs vēl pilnībā nelutina.

Lasīt vairāk

Grilēta forele ar ķiploku sviestu

Pavasarīgi garda ideja piknikam vai dārza ballītei - grilēta forele ar ķiploku sviestu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!