Foto: Shutterstock
Pat ja reizēm šķiet, ka "es jau nu noteikti zinu visu", ir pamata lietas, kuras atkārtot nekad nenāk par sliktu – arī kulinārijā. Pierasta lieta ir dārzeņus (un reizēm arī augļus), pielāgojoties receptei, vienkārši smalki sagriezt – sasmalcināt. Bet virtuves pamati māca, ka griežot, piemēram, kartupeļus, tos var ne tikai sagriezt daļās, bet arī salmiņos, kubiņos un kā tik vēl ne.

Tāpēc ir vērts apgūt pamatus, un zināt, kā tad īsti dārzeņu kubiņi, daļiņas, ripiņas un citi brīnumi jāsagatavo. Katrs no sagrieztajiem veidiem ir piemērots konkrētiem ēdieniem un to pagatavošanas veidiem. Tāpat – arī visus dārzeņus nesagriezt kā vien gribas.

Salmiņi jeb dārzeņi žuljēnā

Klasiska griešanas tehnika, kad dārzeni vispirms sagriež plānās plāksnītēs, bet pēc tam šķērsām sakapā. Sagrieztie salmiņi būs aptuveni 4-5 cm gari, vai vēl apjomīgāki, ja griežamais dārzenis ir liels. Salmiņos parasti griež burkānus, kartupeļus, bietes, baltos redīsus, papriku un gurķus. Bet izmanto tos cepšanai, dārzeņu kotletēm, zupām, kā arī salātiem vai uzkodām.

Stienīši jeb smalkais žuljēns

Dārzeni vispirms sagriež plāksnītēs, bet pēc tam šķērsām nelielos stienīšos. No salmiņiem stienīši atšķiras ar to, ka ir nedaudz īsāki, aptuveni 3-4 cm gari, un plānāki, jo ir vien līdz centimetra biezumam. Šādi griež kartupeļus, burkānus, reizēm arī bietes, kabačus vai cukīni un gurķus. Stienīši noderēs cepšanai, zupām, makaronu ēdieniem, sautējumiem, marinādēm un gaļīgām biezajām zupām.

Kubiņi

Kubiņus sagriezt, šķiet, prot katrs – vispirms dārzeni sagriež plāksnītēs, tad stienīšos, bet visbeidzot pašos kubiņos. Kubiņus iedala lielos (2,5 cm), vidējos (1,5 cm) un mazos (0,5 cm). Šādi sakapā kartupeļus, sīpolus, burkānus, gurķus, ķirbjus, vārītas bietes, tomātus. Lielie kubiņi noderēs sautējumiem un zupām, vidējie piena zupām un sautējumiem, bet sīkie kubiņi – salātiem un aukstajiem ēdieniem.

Daļiņas

Vislielākie gabaliņi, kad dārzeni veselu pārgriež uz pusēm, bet pēc tam vēlreiz radiāli sagriež daļiņās. Šādi visbiežāk griež tādus dārzeņus, kurus izmanto sacepumiem, cepeškrāsnī ceptiem ēdieniem, kā arī sautēšanai paredzētos dārzeņus. Daļiņās var sagriezt tos pašus kartupeļus, burkānus, kabačus, reizēm arī baklažānus un fenheli.

Šķēlītes

Vienkāršākais griešanas veids, kad dārzeni pārgriež uz pusēm, tad vēlreiz uz pusēm, bet katru dārzeņa ceturtdaļu sagriež smalkās, dažus milimetrus biezās šķēlītēs. Šādi griež sīpolus, kartupeļus, bietes, burkānus, gurķus, tomātus un citus dārzeņus. Vispiemērotākais šis griešanas veids būs salātiem un vinegretiem.

Ripiņas

Skaistas un apaļas, tās lieliski kalpos dārzeņu sacepumos, kas likti kārtu pa kārtai. Dārzeni pirms griešanas nolīdzina, lai tam būtu cilindra forma, bet pēc tam perpendikulāri sagriež skaistās ripiņās. Ripiņas griež dažus milimetrus biezas. Tās būs piemērotas cepšanai, zivju un gaļas sacepumiem, dārzeņu sacepumiem, aukstajiem ēdieniem, kārtainajiem salātiem un citiem ēdieniem. Šādi parasti griež burkānus, mazus tomātus, gurķus, kartupeļus, cukīni vai kabačus, baklažānus, redīsus, sīpolus.

Iedvesmojies no gardajām Tasty.lv dārzeņu receptēm un pagatavo ko apetelīgu!


Pikantās cāļa akniņas ar ceptiem kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silta uzkoda, kas piesies dūšu. Ja galdā ir daudz un dažādas uzkodas, dotais daudzums būs piemērots četriem ēdājiem, bet kā atsevišķa uzkoda diviem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi ar mērci un siera gabaliņiem kanādiešu gaumē – 'poutine'

Foto: Shutterstock

Sātīgais kartupeļu ēdiens "poutine" ir Kanādas nacionālās virtuves lepnums, bet tā vēsture sākusies Kvebekā. Poutine ir kartupeļi frī ar liellopu gaļas mērci, kas papildināta ar nekūstošiem svaigā siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar bekonu, sīpoliem un lociņiem

Foto: Shutterstock

Šādi sagatavotus kartupeļus var pasniegt grila vakarā pie grilētas gaļas, kopīgi ar kādiem svaigajiem, zaļajiem salātiem vai pasniegt kā uzkodu dienas vidū.

Lasīt vairāk

Kāpostu-burkānu plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.

Lasīt vairāk

Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

Lasīt vairāk

Riekstu jeb sviesta ķirbja un fetas siera tartaletes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārtainās mīklas smalkmaizītes citādā pagriezienā – ceptas ar riekstu jeb sviesta ķirbi un fetas sieru. Aromātu un garšas notis šoreiz piešķir arī pikantais čili un smaržīgais timiāns.

Lasīt vairāk

Veģetārais lēcu un rīsu plovs ar dārzeņiem

Foto: Māris Lapiņš

Veģetāru ēdienu cienītājiem šis plovs noteikti būs pārsteidzošs atklājums, taču tā labo garšu salikumu noteikti novērtēs arī gaļēdāji. Plovam ekosotisku garšu un patīkamu krēmīgumu piešķir kokosriekstu piens, savukārt lēcas un rīsi rada nepieciešamo sātīgumu. Plovs lieliski garšos gan jau tikko pagatavots, gan jau nedaudz atdzisis.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.

Lasīt vairāk

Vēlo brokastu 'frittata' ar jaunajiem kartupeļiem, bekonu un sēnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Arī brokastis var būt sātīgas! "Fritatta" ir itāļu brokastu maltīte, kuru gatavo pannā. Vizuāli tā ir līdzīga omletei, tomēr sastāvdaļu ziņā tā ir daudz bagātīgāka.

Lasīt vairāk

Jauktu zivju sacepums ar kartupeļu 'zvīņām'

Foto: Shutterstock

Grezns un bagātīgs svētku ēdiens, piemērots nelielām viesībām un svinībām. Svaigā laša sajaukums ar auksti kūpināto paltusu (var izmantot arī sviesta zivi) veido īpaši bagātīgu garšas buķeti, kuru papildina gaļīgās tīģergarneles. Zivis un tīģergarneles sutinās maigā diļļu mērcē, bet sacepuma virskārtu veido plāna kartupeļu kārtiņa, kuru kārto zvīņu formā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!