Foto: Shutterstock
Nereti asāku ēdienu pagatavošana pieprasa ne tikai svaigu, sagrieztu čili piparu, bet arī tā pulveri. Protams, ērtākais veids, kā pie čili pulvera tikt, ir nopirkt to gatavu veikalā. Taču to pagatavot nav nemaz tik grūti pašam, vajadzīgas vien čaklas rokas, garšvielu smalcinātājs vai piesta un mazliet pacietības. Un, ja no atvaļinājuma atvesta kāda čili piparu virtene, kas lepni karājas virtuvē, kā pierādījums, ka tiešām esi bijis Ungārijā, tai būs atrasts ne tikai dekoratīvs, bet arī praktisks pielietojums.

Nelielai čili pulvera porcijai būs vajadzīgi divi vai trīs žāvēti sarkanie čili (piemēram, chipotle, guajillo vai pasilla) un tējkarote kumina sēklu. Ņem sausu, nelielu pannu, liek uz tās čili piparus, kuriem nogriezts kātiņš, un pievieno tējkaroti kuminu. Visu apgrauzdē aptuveni trīs minūtes vai tik ilgi, kamēr no garšvielām paceļas patīkams aromāts. Pēc tam sastāvdaļas atdzesē.

Apgrauzdētās garšvielas un čili pēc tam ber vai nu elektriskajā smalcinātājā, vai piestā un kārtīgi saberž pulverī. Gatavo čili pulveri glabā cieši noslēgtā garšvielu trauciņā. Pagatavotais čili pulveris būs izmantojams pat sešus mēnešus, un to varēs izmantot ne tikai gaļas ēdienos, to marinādēs un mērcēs, bet arī mājās gatavotajās čili zupās, kā arī kā piedeva picai.

Bet, ja čili kārojas pievienot maltītei tāpat, aplūko kādu no Tasty.lv receptēm, kur to īstenot!

Aprikožu un gaišo rozīņu čatnijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikantais čatnijs, kuram bez aprikozēm un rozīnēm pievienoti arī āboli un pat sīpoli. Čatnijs būs ideāla piedeva siera platēs, kur to baudīt kopā ar kādu krekera cepumu un mīksto sieru.

Lasīt vairāk

Romiešu salāti ar rīsu nūdelēm un vistas gaļu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ideālie pusdienu salāti, kurus pagatavot ņemšanai līdzi uz darbu vai ātrai maltītei. Pats patīkamākais – tajos var izmantot iepriekšējā vakarā pagatavoto vistas fileju, ceptu vai vārītu. Bet pievienotie dārzeņi, sezama sēkliņas un piparmētru lapiņas patīkami atsvaidzinās maltīti.

Lasīt vairāk

Peperoni un čili plātsmaize ar kazas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silta, sātīga, nedaudz asa un pat sāļa – plātsmaize no kārtainās mīklas, kurai pa virsu izklāts gards čili džems, tomātu šķēlītes, peperoni ripiņas un kazas siers. Sastāvdaļas šo kulināro brīnumu stipri pietuvina picai, taču dēvēsim to par sāļo kūku.

Lasīt vairāk

Vistas 'satay' ar zemesriekstu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi vistas gaļas iesmiņi indonēziešu gaumē, kas izmarinēti sojas mērcē. Grilēto gaļu pasniedz kopā ar zemesriekstu un kokosriekstu krēma mērci, kurā saldi sāļā garša mijas ar aso čili.

Lasīt vairāk

Cepti loki ar riekstiem un čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šādi sagatavotus pikantus lokus var pasniegt ar rīsiem, ceptu zivi un putnu gaļu. Visvieglāk lokus būs pagatavot vokpannā, bet tos var cept arī parastajā pannā.

Lasīt vairāk

Pikantais spageti ar sardīnēm, olīvām un čili pipariem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šīs būs īsti bagātīgas pusdienas vai vakariņas izsalkušajiem! Spageti vienā šķīvī draudzējas ne tikai ar sardīnēm, bet arī ķiplokiem, citrona suliņu, un ko daudz pikantāku – čili pipariem.

Lasīt vairāk

Meksikāņu kafija - ar čili un rumu

Foto: Shutterstock

Meksikāņu stilā gatavotai kafijai tiek pievienots ne tikai čili, bet arī cukurs, kakao un kanēlis, to aromatizē ar rumu, pasniedz ar saldo krējumu un beigās grezno ar tumšās šokolādes skaidiņām. Kafija tiek ilgi vārīta, līdz čili ir atdevis savu asumu. Šāda kafija Meksikā uz karstas plīts stāv pat 3 - 4 stundas, līdz tā ir izdzerta.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!