Nelielai čili pulvera porcijai būs vajadzīgi divi vai trīs žāvēti sarkanie čili (piemēram, chipotle, guajillo vai pasilla) un tējkarote kumina sēklu. Ņem sausu, nelielu pannu, liek uz tās čili piparus, kuriem nogriezts kātiņš, un pievieno tējkaroti kuminu. Visu apgrauzdē aptuveni trīs minūtes vai tik ilgi, kamēr no garšvielām paceļas patīkams aromāts. Pēc tam sastāvdaļas atdzesē.
Apgrauzdētās garšvielas un čili pēc tam ber vai nu elektriskajā smalcinātājā, vai piestā un kārtīgi saberž pulverī. Gatavo čili pulveri glabā cieši noslēgtā garšvielu trauciņā. Pagatavotais čili pulveris būs izmantojams pat sešus mēnešus, un to varēs izmantot ne tikai gaļas ēdienos, to marinādēs un mērcēs, bet arī mājās gatavotajās čili zupās, kā arī kā piedeva picai.
Bet, ja čili kārojas pievienot maltītei tāpat, aplūko kādu no Tasty.lv receptēm, kur to īstenot!
Aprikožu un gaišo rozīņu čatnijs
Pikantais čatnijs, kuram bez aprikozēm un rozīnēm pievienoti arī āboli un pat sīpoli. Čatnijs būs ideāla piedeva siera platēs, kur to baudīt kopā ar kādu krekera cepumu un mīksto sieru.
Romiešu salāti ar rīsu nūdelēm un vistas gaļu
Ideālie pusdienu salāti, kurus pagatavot ņemšanai līdzi uz darbu vai ātrai maltītei. Pats patīkamākais – tajos var izmantot iepriekšējā vakarā pagatavoto vistas fileju, ceptu vai vārītu. Bet pievienotie dārzeņi, sezama sēkliņas un piparmētru lapiņas patīkami atsvaidzinās maltīti.
Peperoni un čili plātsmaize ar kazas sieru
Silta, sātīga, nedaudz asa un pat sāļa – plātsmaize no kārtainās mīklas, kurai pa virsu izklāts gards čili džems, tomātu šķēlītes, peperoni ripiņas un kazas siers. Sastāvdaļas šo kulināro brīnumu stipri pietuvina picai, taču dēvēsim to par sāļo kūku.
Vistas 'satay' ar zemesriekstu mērci
Gardi vistas gaļas iesmiņi indonēziešu gaumē, kas izmarinēti sojas mērcē. Grilēto gaļu pasniedz kopā ar zemesriekstu un kokosriekstu krēma mērci, kurā saldi sāļā garša mijas ar aso čili.
Cepti loki ar riekstiem un čili
Šādi sagatavotus pikantus lokus var pasniegt ar rīsiem, ceptu zivi un putnu gaļu. Visvieglāk lokus būs pagatavot vokpannā, bet tos var cept arī parastajā pannā.
Pikantais spageti ar sardīnēm, olīvām un čili pipariem
Šīs būs īsti bagātīgas pusdienas vai vakariņas izsalkušajiem! Spageti vienā šķīvī draudzējas ne tikai ar sardīnēm, bet arī ķiplokiem, citrona suliņu, un ko daudz pikantāku – čili pipariem.
Meksikāņu kafija - ar čili un rumu
Meksikāņu stilā gatavotai kafijai tiek pievienots ne tikai čili, bet arī cukurs, kakao un kanēlis, to aromatizē ar rumu, pasniedz ar saldo krējumu un beigās grezno ar tumšās šokolādes skaidiņām. Kafija tiek ilgi vārīta, līdz čili ir atdevis savu asumu. Šāda kafija Meksikā uz karstas plīts stāv pat 3 - 4 stundas, līdz tā ir izdzerta.