Klasiska svētku dāvana ir pašgatavots ievārījums. Šajā gadījumā vari atkāpties kādu solīti nost no tradicionālām vērtībām un pagatavot pikantu čatniju jeb sāļo ievārījumu, kas zināms kā ideāla piedeva dažādiem gaļas ēdieniem un noderēs arī siera plates papildināšanai. Čatnijam parasti pievieno arī sīpolus, ķiplokus, sāli, dažādas garšvielas, tādēļ šāda zaptes versija, ugunīgais čili džems vai sarkano sīpolu marmelāde noteikti iepriecinās kreftīgu garšu cienītājus.
Sālīti citroni gan dekoratīvi izskatīsies, pamīšus ar ķiploka daivām, pipariem, kādu čili pāksti un citiem labumiem sapildīti stikla burkā, gan arī noderēs kā ļoti aromātiska piedeva sautējumiem, zupām, dažadiem gaļas un zivju ēdieniem. Īpaši labi tie saderas ar Vidusjūras virtuves ēdieniem, austrumiem raksturīgo tadžīnu, bet sālītus citronus var pasniegt arī kā sāļās uzkodas kopā ar olīvām. Citronus vari izmantot arī sāls aromatizēšanai, pagatavojot citronu sāli – universālu ēdiena piedevu, ko novērtēs katrs gardēdis.
Aromatizēt vari arī eļļu vai etiķi, jo šie produkti noder jebkurā virtuvē, tādēļ, iepildīti glītās pudelēs, būs lieliska dāvana. Salātu mērce ar šādu eļļu un etiķi būs īpaši apetītlīga un garda. Etiķa aromatizēšanai var izmantot jebkādus smaržīgos garšaugus un garšvielas, ķiplokus, čili pipariņus, augļus un ogas, eļļai augļi un ogas gan nederēs.
Arī pašgatavotas gaļas delikateses būs lieliska dāvana. Pirms neilga laika stāstījām, kā mājās vienkārši iesālīt speķi, bet arī aknu pastēte, gaļas čipsi, vītināta basturma, gaļas konservi vai kūpinātas cūkgaļas ievārījums iepriecinās ikkatru gardēdi. Arī par veģetāriešiem esam padomājuši, iekļaujot izlasē sālītas brinzas, zemesriekstu sviesta un pavisam ātri pagatavojama humusa receptes.
Garšīgus un priecīgus svētkus!
Kūpinātas cūkgaļas ievārījums
Ja pasaulē ir tāda lieta, kas pat slinkākajam kulināram liek sarosīties ēdiena gatavošanai, tas noteikti ir tirgus apmeklējums. Zaļumi, svaigi cepta maize, lauku vistu olas, un, protams, pēdējā laikā tik aktuālie kūpinājumi – smaržas, garšas un krāsas aicina visu pēc kārtas likt groziņā. Lai gan nevienam nav šaubas, ka visu iegādāto itin viegli var nolocīt tāpat, īpašām garšām noskaņotie var mēģināt no kūpināta cūkas cauraudzīša pagatavot ievārījumu.
Saldskābā čili mērce ziemai bez pasterizēšanas
Saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas garneles, vistas nagetus, ceptus pelmeņus, kā arī tā lieliski saderēsies ar citiem ēdieniem Āzijas gaumē. Mērcei ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.
Kā mājās pagatavot īstu vīru cienīgu uzkodu – gaļas čipsus
Gaļas čipsi – īstiem vīriem paredzēta uzkoda, kas īpaši labi smeķē kombinācijā ar glāzi vēsa alus. Kādēļ gan šo delikatesi pirkt veikalā, ja gaļas čipsus itin vienkārši var pagatavot mājās, ne vien ieekonomējot naudu, bet arī izvairoties no krāsvielām un konservantiem.
Sarkano sīpolu marmelāde
Sīpolu marmelādi var iegādāties veikalā, tomēr pašu gatavota pilnībā izkonkurēja jebkuru iepriekš ēsto, par to pārliecinājās ''Tasty'', tāpēc recepti šim gardumam neturam zem pūra. Sīpolu marmelāde lieliski garšo uz kanapē maizītēm, burgeros, kā piedeva gaļai, sāļajos pīrāgos un jebkur, kur vien varētu piestāvēt saldenā piedeva.
Ideja pašgatavotai dāvanai – sālīts speķis: viltības, lai tas izdotos mutē kūstošs
Mūsdienās speķis ir iecelts delikateses godā un ir pierādīts, ka tīrs, labi nosālīts speķītis nelielos daudzumos nāk par labu veselībai. Gaidot tuvojamies gada nogales svētkus, jau laikus vari izmēģināt spēkus speķa sālīšanā, vēl jo vairāk tāpēc, ka daudzi tradicionālo piparkūku vai konfekšu vietā ļoti labprāt saņemtu šādu oriģinālu, garšīgu un pašrocīgi gatavotu dāvanu.
Tomātu un sīpolu čatnijs
Saldskāba tomātu čatnija recepte, kas ļauj variēt ar pārējiem pievienotajiem dārzeņiem. Šoreiz izmantoti sīpols un burkāns, bet var likt arī papriku, baklažānu, skābo ābolu utml. Receptes autors ir Edgars.
Ātrā humosa recepte
Humoss ir lieliska veģetārā piedeva ne vien maizītēm, bet fantastiski garšo kopā ar dārzeņiem, ja to izmanto kā uzkodu mērci. Humusu itin ātri var pagatavot no konservētiem turku zirņiem, bet, ja to gribas autentisku ēdienu, tad izmanto kaltētos turku zirņus, pirms vārīšanas tos kārtīgi izmērcējot.
Mājās gatavots zemesriekstu sviests – gatavs piecās minūtēs!
Viena no manām mīļākajām nodarbēm ir virtuves eksperimenti, mēģinot pagatavot to, ko parasti atrodam lielveikalu plauktos dažādās burciņās un bundžās. Eksperimentu pamatnoteikums - procesam jābūt vienkāršākam par iekāpšanu auto, braukšanu uz veikalu, produktu likšanu iepirkumu ratiņos, gaidīšanu rindā un produktu atvešanu mājās.
Noķer vasaras aromātus jeb etiķa un eļļas aromatizēšana
Lielisks veids, kā ziemai saglabāt vasaras kārdinošās smaržas, ir eļļas un etiķa aromātizēšana. Salātu mērce ar šādu eļļu un etiķi būs īpaši apetelīga un garda. Turklāt to izdarīt ir ļoti viegli. Etiķa aromatizēšanai var izmantot jebkādus smaržīgos garšaugus un garšvielas, ķiplokus, čili pipariņus, augļus un ogas, eļļai augļi un ogas nederēs.
Vienkāršā vistu aknu pastēte ar sīpoliem un baltvīnu
Klasisks smēriņš uz brokastu maizes ir aknu pastēte. Paštaisīta pastēte ir daudz garšīgāka un arī lētāka. Un skaidri zināsi, ka tajā nav ādu, tauku un gaļas atgriezumu.
Saldais čili džems
Mazliet citādāka – asā zapte – ar čili un papriku, kuru ziest virsū picas pamatnei, sāļajai plātsmaizei, gaļas ēdieniem. Īpašu garšas noti džemam piešķirs baltvīna etiķis, bet to sabiezinās ievārījuma cukurs.
Sālīti citroni
Sālīti citroni ir lieliska garšviela dažādiem Vidusjūras ēdieniem. Īpaši labi tie saderas ar tadžīnas dienvidnieciskajiem sautējumiem un zivju ēdieniem. Tos var pasniegt arī kā sāļās uzkodas kopā ar olīvām.
Aprikožu un gaišo rozīņu čatnijs
Pikantais čatnijs, kuram bez aprikozēm un rozīnēm pievienoti arī āboli un pat sīpoli. Čatnijs būs ideāla piedeva siera platēs, kur to baudīt kopā ar kādu krekera cepumu un mīksto sieru.
Mājas brinza sālījumā
Mājas brinza visgardākā ar svaigiem dārzeņiem.
Fotorecepte: kā pagatavot vītinātas gaļas delikatesi – basturmu
Basturma ir vienkārši pagatavojama, ļoti garda vītinātas gaļas delikatese. Piedāvājam Evitas Vīksnas ieteikto recepti, kā pagatavot basturmu no aļņa gaļas, bet šādā veidā vari gatavot arī liellopa gaļu.
Soli pa solim: kā mājas apstākļos pagatavot gardus gaļas konservus
Gaļas konservi, kas daudziem kopš bērnības zināmi kā "tušonka", ir bezgala ērts produkts, ko var izmantot dažādu ātro gaļas ēdienu pagatavošanai. Gaļas sautējums, zupa, sacepums, ātrā gaļas mērce un, protams, makaroni "po flotski" – visus šos ēdienus varēsi pagatavot pat mazāk nekā pusstundas laikā. Protams, ja vien tev pa ķērienam būs kvalitatīvi konservi. Tāda manta veikalā vai nu maksā nesamērīgi dārgi vai arī nav ne ar uguni sameklējama, tādēļ neatliek nekas cits kā iemācīties gatavot gaļas konservus mājas apstākļos.
Mango un ananasu čatnijs
Garšvielām bagāts konservētais gardums, kurā asais mijas ar saldo. Čatnijs ir viens no Dienvidāzijas gardumiem, kas ir ļoti līdzīgs ievārījumam – ziežams uz maizītēm, pasniedzams pie uzkodām, gaļas ēdieniem un rīsu ēdieniem.