sālīti citroni
Foto: Shutterstock
Mums katram ir zināms vismaz viens draugs, kurš ne acu galā necieš karameles, zefīrus, šokolādi, ievārījumu un jebkādus citus saldumus, tādēļ ik gadu nākas lauzīt galvu par to, ko lai šim "grinčam" uzdāvina Ziemassvētkos, jo ir skaidrs, ka piparkūkas, trifeles vai cukuroti cepumi noteikti nav iekļauti viņa vēlmju sarakstā. Šogad dāvanas izvēle tev šķitīs vienkāršāka par vienkāršu, jo mēs atlasījām receptes 17 pašgatavotām delikatesēm "no sāļā gala". Tev atliks tikai izvēlēties, ko pagatavot – krēmīgu pastēti, pikantu čatniju, sālītus citronus vai varbūt tomēr sarkano sīpolu marmelādi.

Klasiska svētku dāvana ir pašgatavots ievārījums. Šajā gadījumā vari atkāpties kādu solīti nost no tradicionālām vērtībām un pagatavot pikantu čatniju jeb sāļo ievārījumu, kas zināms kā ideāla piedeva dažādiem gaļas ēdieniem un noderēs arī siera plates papildināšanai. Čatnijam parasti pievieno arī sīpolus, ķiplokus, sāli, dažādas garšvielas, tādēļ šāda zaptes versija, ugunīgais čili džems vai sarkano sīpolu marmelāde noteikti iepriecinās kreftīgu garšu cienītājus.

Foto: Shutterstock

Sālīti citroni gan dekoratīvi izskatīsies, pamīšus ar ķiploka daivām, pipariem, kādu čili pāksti un citiem labumiem sapildīti stikla burkā, gan arī noderēs kā ļoti aromātiska piedeva sautējumiem, zupām, dažadiem gaļas un zivju ēdieniem. Īpaši labi tie saderas ar Vidusjūras virtuves ēdieniem, austrumiem raksturīgo tadžīnu, bet sālītus citronus var pasniegt arī kā sāļās uzkodas kopā ar olīvām. Citronus vari izmantot arī sāls aromatizēšanai, pagatavojot citronu sāli – universālu ēdiena piedevu, ko novērtēs katrs gardēdis.

Aromatizēt vari arī eļļu vai etiķi, jo šie produkti noder jebkurā virtuvē, tādēļ, iepildīti glītās pudelēs, būs lieliska dāvana. Salātu mērce ar šādu eļļu un etiķi būs īpaši apetītlīga un garda. Etiķa aromatizēšanai var izmantot jebkādus smaržīgos garšaugus un garšvielas, ķiplokus, čili pipariņus, augļus un ogas, eļļai augļi un ogas gan nederēs.

Arī pašgatavotas gaļas delikateses būs lieliska dāvana. Pirms neilga laika stāstījām, kā mājās vienkārši iesālīt speķi, bet arī aknu pastēte, gaļas čipsi, vītināta basturma, gaļas konservi vai kūpinātas cūkgaļas ievārījums iepriecinās ikkatru gardēdi. Arī par veģetāriešiem esam padomājuši, iekļaujot izlasē sālītas brinzas, zemesriekstu sviesta un pavisam ātri pagatavojama humusa receptes.

Garšīgus un priecīgus svētkus!

Kūpinātas cūkgaļas ievārījums

Ja pasaulē ir tāda lieta, kas pat slinkākajam kulināram liek sarosīties ēdiena gatavošanai, tas noteikti ir tirgus apmeklējums. Zaļumi, svaigi cepta maize, lauku vistu olas, un, protams, pēdējā laikā tik aktuālie kūpinājumi – smaržas, garšas un krāsas aicina visu pēc kārtas likt groziņā. Lai gan nevienam nav šaubas, ka visu iegādāto itin viegli var nolocīt tāpat, īpašām garšām noskaņotie var mēģināt no kūpināta cūkas cauraudzīša pagatavot ievārījumu.

Lasīt vairāk

Saldskābā čili mērce ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas garneles, vistas nagetus, ceptus pelmeņus, kā arī tā lieliski saderēsies ar citiem ēdieniem Āzijas gaumē. Mērcei ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.

Lasīt vairāk

Kā mājās pagatavot īstu vīru cienīgu uzkodu – gaļas čipsus

Foto: Shutterstock

Gaļas čipsi – īstiem vīriem paredzēta uzkoda, kas īpaši labi smeķē kombinācijā ar glāzi vēsa alus. Kādēļ gan šo delikatesi pirkt veikalā, ja gaļas čipsus itin vienkārši var pagatavot mājās, ne vien ieekonomējot naudu, bet arī izvairoties no krāsvielām un konservantiem.

Lasīt vairāk

Sarkano sīpolu marmelāde

Foto: Shutterstock

Sīpolu marmelādi var iegādāties veikalā, tomēr pašu gatavota pilnībā izkonkurēja jebkuru iepriekš ēsto, par to pārliecinājās ''Tasty'', tāpēc recepti šim gardumam neturam zem pūra. Sīpolu marmelāde lieliski garšo uz kanapē maizītēm, burgeros, kā piedeva gaļai, sāļajos pīrāgos un jebkur, kur vien varētu piestāvēt saldenā piedeva.

Lasīt vairāk

Ideja pašgatavotai dāvanai – sālīts speķis: viltības, lai tas izdotos mutē kūstošs

Foto: Shutterstock

Mūsdienās speķis ir iecelts delikateses godā un ir pierādīts, ka tīrs, labi nosālīts speķītis nelielos daudzumos nāk par labu veselībai. Gaidot tuvojamies gada nogales svētkus, jau laikus vari izmēģināt spēkus speķa sālīšanā, vēl jo vairāk tāpēc, ka daudzi tradicionālo piparkūku vai konfekšu vietā ļoti labprāt saņemtu šādu oriģinālu, garšīgu un pašrocīgi gatavotu dāvanu.

Lasīt vairāk

Tomātu un sīpolu čatnijs

Foto: Publicitātes foto

Saldskāba tomātu čatnija recepte, kas ļauj variēt ar pārējiem pievienotajiem dārzeņiem. Šoreiz izmantoti sīpols un burkāns, bet var likt arī papriku, baklažānu, skābo ābolu utml. Receptes autors ir Edgars.

Lasīt vairāk

Ātrā humosa recepte

Foto: Shutterstock

Humoss ir lieliska veģetārā piedeva ne vien maizītēm, bet fantastiski garšo kopā ar dārzeņiem, ja to izmanto kā uzkodu mērci. Humusu itin ātri var pagatavot no konservētiem turku zirņiem, bet, ja to gribas autentisku ēdienu, tad izmanto kaltētos turku zirņus, pirms vārīšanas tos kārtīgi izmērcējot.

Lasīt vairāk

Mājās gatavots zemesriekstu sviests – gatavs piecās minūtēs!

Viena no manām mīļākajām nodarbēm ir virtuves eksperimenti, mēģinot pagatavot to, ko parasti atrodam lielveikalu plauktos dažādās burciņās un bundžās. Eksperimentu pamatnoteikums - procesam jābūt vienkāršākam par iekāpšanu auto, braukšanu uz veikalu, produktu likšanu iepirkumu ratiņos, gaidīšanu rindā un produktu atvešanu mājās.

Lasīt vairāk

Noķer vasaras aromātus jeb etiķa un eļļas aromatizēšana

Foto: Shutterstock

Lielisks veids, kā ziemai saglabāt vasaras kārdinošās smaržas, ir eļļas un etiķa aromātizēšana. Salātu mērce ar šādu eļļu un etiķi būs īpaši apetelīga un garda. Turklāt to izdarīt ir ļoti viegli. Etiķa aromatizēšanai var izmantot jebkādus smaržīgos garšaugus un garšvielas, ķiplokus, čili pipariņus, augļus un ogas, eļļai augļi un ogas nederēs.

Lasīt vairāk

Vienkāršā vistu aknu pastēte ar sīpoliem un baltvīnu

Foto: DELFI

Klasisks smēriņš uz brokastu maizes ir aknu pastēte. Paštaisīta pastēte ir daudz garšīgāka un arī lētāka. Un skaidri zināsi, ka tajā nav ādu, tauku un gaļas atgriezumu.

Lasīt vairāk

Saldais čili džems

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet citādāka – asā zapte – ar čili un papriku, kuru ziest virsū picas pamatnei, sāļajai plātsmaizei, gaļas ēdieniem. Īpašu garšas noti džemam piešķirs baltvīna etiķis, bet to sabiezinās ievārījuma cukurs.

Lasīt vairāk

Sālīti citroni

Foto: Shutterstock

Sālīti citroni ir lieliska garšviela dažādiem Vidusjūras ēdieniem. Īpaši labi tie saderas ar tadžīnas dienvidnieciskajiem sautējumiem un zivju ēdieniem. Tos var pasniegt arī kā sāļās uzkodas kopā ar olīvām.

Lasīt vairāk

Aprikožu un gaišo rozīņu čatnijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikantais čatnijs, kuram bez aprikozēm un rozīnēm pievienoti arī āboli un pat sīpoli. Čatnijs būs ideāla piedeva siera platēs, kur to baudīt kopā ar kādu krekera cepumu un mīksto sieru.

Lasīt vairāk

Mājas brinza sālījumā

Foto: Shutterstock

Mājas brinza visgardākā ar svaigiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: kā pagatavot vītinātas gaļas delikatesi – basturmu

Foto: DELFI

Basturma ir vienkārši pagatavojama, ļoti garda vītinātas gaļas delikatese. Piedāvājam Evitas Vīksnas ieteikto recepti, kā pagatavot basturmu no aļņa gaļas, bet šādā veidā vari gatavot arī liellopa gaļu.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kā mājas apstākļos pagatavot gardus gaļas konservus

Foto: Shutterstock

Gaļas konservi, kas daudziem kopš bērnības zināmi kā "tušonka", ir bezgala ērts produkts, ko var izmantot dažādu ātro gaļas ēdienu pagatavošanai. Gaļas sautējums, zupa, sacepums, ātrā gaļas mērce un, protams, makaroni "po flotski" – visus šos ēdienus varēsi pagatavot pat mazāk nekā pusstundas laikā. Protams, ja vien tev pa ķērienam būs kvalitatīvi konservi. Tāda manta veikalā vai nu maksā nesamērīgi dārgi vai arī nav ne ar uguni sameklējama, tādēļ neatliek nekas cits kā iemācīties gatavot gaļas konservus mājas apstākļos.

Lasīt vairāk

Mango un ananasu čatnijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšvielām bagāts konservētais gardums, kurā asais mijas ar saldo. Čatnijs ir viens no Dienvidāzijas gardumiem, kas ir ļoti līdzīgs ievārījumam – ziežams uz maizītēm, pasniedzams pie uzkodām, gaļas ēdieniem un rīsu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!