konservēti tomāti
Foto: Shutterstock
Aromātiskie un sulīgie pašmāju tomāti, glīti satupināti burciņās, ziemā būs zelta vērtē, vienlīdz labi piestāvot gan ikdienišķai kartupeļu biezputrai ar kotletēm, gan arī iederoties goda vietā līdzās rasolam uz svētku galda. Uzzini, kas jāņem vērā, lai, konservējot tomātus ziemas krājumiem, tie neplaisātu, nezaudētu kārdinošo izskatu un būtu tik gardi, ka kaimiņienes taujātu pēc receptes.

Konservēšanai labāk derēs mazie un ovālie tomātiņi, kas ir piemērotāki arī ilgstošai uzglabāšanai svaigā veidā. Lai veikalā vai tirgū, pērkot tomātus, tu "neiegrābtos", šajā rakstā atklājām, kādas pazīmes jāņem vērā, izvēloties šos dārzeņus, bet, lūk, te uzzināsi, kur vislabāk glabāt tomātus, lai tie nesabojātos jau pāris dienu laikā.

Foto: Shutterstock

Ne ledusskapis, ne saulaina palodze nav tās labākās vietas kaprīzo dārzeņu uzglabāšanai, tomēr, izrādās, ka tomātiem var atrast vietu saldētavā, tikai jāprot tos iepriekš pareizi sagatavot. Jāizvēlas ne tikai skaisti, stingri un nebojāti tomāti, bet arī jāsadraudzējas ar blanšēšanas metodi, norāda "Better Homes and Gardens". Saldējot tomātus, nevajadzētu aizmirst par blanšēšanu, jo tā tomātā palēnina enzīmu darbību, līdz ar to, pēc saldēto tomātu atlaidināšanas, nezudīs to izteiksmīgā garša un krāsa.

  • Padomus, kā pareizi sagatavot tomātus saldēšanai, atradīsi šeit.


Ieburkoto tomātu mizas plaisāšana ir viena no aktuālākajām tomātu konservēšanas problēmām. Lai izvairītos no tā, ka tomātu miza pēc konservēšanas saplaisā, portāls "Kitchenmag" iesaka visapkārt katra tomāta "nabai", pāris reizes iebakstīt ar asu koka irbulīti vai katrai 3 l tomātu burkai pievienot 3-4 ozollapas. Izlasot šo rakstu, apgūsi ne vien citus paņēmienus, kā cīnīties ar tomātu plaisāšanu, bet arī uzzināsi vienkāršu konservētu pamatrecepti un padomus, kādas garšvielas un garšaugus likt burciņā, lai uzlabotu konservētu tomātu garšu līdz absolūtai pilnībai.

  • Jau daudzus gadus Latvijas veikalos ir aizliegts pārdot etiķa esenci. Tomēr tomātu konservēšanas receptēs joprojām sastāvdaļu uzskaitījumā ir minēts tieši šis produkts. Ar ko un kādā proporcijā aizstāt etiķa esenci, atklājām šajā padomrakstā.

No klasikas līdz eksotikai — idejas radošai tomātu ieziemošanai

Foto: Shutterstock


Kad teorija apgūta, laiks ķerties pie prakses, izmēģinot dažādus tomātu ieburkošanas veidus. Klasiska vērtība ir tomāti želejā, bet arī šim vienkāršajam tomātu konservēšanas paņēmienam ir savi knifiņi, kas jāņem vērā – lūk, šeit, visus noslēpumus atklājām soli pa solim.

Tomātu sula ir daudzu iecienīts dzēriens, bet, attaisot un nogaršojot kārtējo no veikala pārnesto ražotāju darinājumu, jau atkal un atkal nākas smagi vilties. Šādos brīžos nākas uzdot sev jautājumu, vai tiešām nekad neizdosies reanimēt bērnības atmiņas un nobaudīt tomātu sulu, kas garšo tikpat labi kā tā, ko mamma ielēja stikla glāzē no nule kā atvākotas "trīslitrenes" un pārkaisīja ar šķipsniņu sāls?

  • Mums ir labas ziņas – šajā rakstā atklājām, kā, izmantojot aromātisko un sulīgo pašmāju tomātu sezonu sev par labu, pagatavot tomātu sulu mājas apstākļos.

Foto: Shutterstock

Lai pieliekamā krājumus papildinātu arī ar kādu atkāpi no klasikas, iesakām pagatavot ungāru iecienīto uzkodu lečo. Lai arī nav vienas universālas lečo receptes, tomēr ir divi komponenti, kuri teju visās receptēs ir neiztrūkstoši. Tie ir tomāti un paprika, kuru savienība tad arī rada specifisko un neaizmirstamo lečo garšu. Lečo gatavošanai labāk izvēlieties tikai nogatavojušos tomātus. Vislabāk, ja tie ir ne tikai nobrieduši, bet arī saldi un gaļīgi pēc konsistences, tad lečo noteikti būs pietiekami biezs un iegūs piesātinātu garšu.

  • Padomus, kā pagatavot lečo ziemas krājumiem, atklājām, lūk, te, savukārt šeit atradīsi bagātīgu tomātu mērču izlasi, kur netrūkst padomu ne kečupa, ne adžikas, ne vīriešu zaptes pagatavošanai.


Ja esi īstens tomātmīlis un mūsu piedāvāto ideju tev vēl nešķiet gana daudz, te atradīsi īpaši bagātīgu recepšu klāstu tomātu ieziemošanai – no mednieku salātiem un mazsālītiem tomātiem, līdz zaļo tomātu ievārījumam un pikantiem tomātiem "sniegā".

Lai labi garšo!

Kā izvēlēties gardākos tomātus?

Īsti, aromātiski Latvijā auguši un nogatavojušies tomāti reti kuru atstāj vienaldzīgu. Bet, kā izvēlēties gardāko? Taustot un smaržojot, iesaka pieredzējuši pavāri un gardēži.

Lasīt vairāk

Kā sagatavot burkas un vāciņus konservēšanai

Foto: Shutterstock

Lasītāja mums raksta: Labdien! Tikai tagad esmu ķērusies pie gurķu marinēšanas, un tomātu konservēšanas, bet vēl līdz šim nezinu, kā pareizi jāsagatavo burkas, lai būtu sterilas, agrāk vienkārši izmazgāju, un pēc tam burkās ielēju vārošu ūdeni. Marinētie gurķi samērā ātri tika apēsti, tādēļ nezinu, vai krājumi varētu saglabāties visu ziemu. Kā rīkoties ar burkām?

Lasīt vairāk

Konservēšanas gudrības: Vajag vai nevajag sterilu burku?

Nemanot vien klāt konservēšanas sezona. Dārzos gatavojas vasaras veltes un jāsāk domāt, kā tās uzglabāt ziemas periodam. Kā vienkāršā veidā panākt, lai konservēšanai izmantojamie trauki būtu pietiekami tīri, lai tajos varētu pildīt sagatavotos vasaras labumus? Savā pieredzē ar žurnāla "1000 padomi" pielikumu "Marinēšana" dalās LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente Solvita Kampuse.

Lasīt vairāk

Cik galda etiķa nepieciešams, ja receptē norādīta esence

Foto: Shutterstock

Etiķa esence Latvijas veikalos netiek tirgota jau kopš 2010. gada, tomēr receptēs joprojām sastāvdaļu uzskaitījumā mēdz parādīties tieši šis produkts. Kā aprēķināt galda etiķa daudzumu, ko pievienot marinādei etiķa esences vietā?

Lasīt vairāk

Kaprīzie tomāti – kur tos uzglabāt, lai tie nesabojātos jau pāris dienās?

Foto: Shutterstock

Ja nu gadījies nopirkt nedēļas sākumā kādu ķekaru tomātu, lai baudīto gardos dārzeņus vairāku dienu garumā, šis padoms būs tieši laikā. Tomātu uzglabāšanā jāievēro dažas svarīgas lietas, lai tie nesāktu plaisāt, nesavīstu un galu galā, nesapūtu.

Lasīt vairāk

Vai tomātus var saldēt? Padomi, kā to izdarīt pareizi

Foto: Shutterstock

Viennozīmīgi, tomāti ir vasaras gaidītākais dārzenis, ko baudīt tepat pie mums izaudzētu, nevis ievestu no citām valstīm. Kad svaigā veidā tos esam pārēdušies, jādomā, kā Latvijas tomātus cik nebūt iekrāt ziemai. Par marinēšanu un ziemas salātiem skaidrs, bet vai tos drīkst saldēt?

Lasīt vairāk

Vasaras garšas saglabāšana: variācijas tomātu saldēšanai

Foto: Shutterstock

Tagad, kad tomātu pieejami pārpārēm, grūti iedomāties, kā ir tad, kad svaigu tomātu nav pa rokai. Gribot negribot šāds brīdis pienāks, tāpēc ''Tasty'' ierosina sulīgos tomātus sasaldēt. Turklāt, iepazīstoties ar ''Cālis'' foruma aktīvistu pieredzi, var teikt, ka ir pat dažādas metodes, kā to izdarīt. Galu galā, ja konservējumu plaukti jau pilni, jāizmanto vēl iespēja vasaras dārza labumus noglabāt arī saldētavā!

Lasīt vairāk

Videopadoms: Kā veikli nomizot tomātus

Foto: Shutterstock

Gatavošanā vai konservēšanā ļoti bieži tiek izmantoti tomāti bez mizām. Protams, tie nav jāmizo, kā to dara ar āboliem vai kartupeļiem. Tomāti tiek plaucēti, un pēc tam miziņa gandrīz pati nolec nost no tomāta.

Lasīt vairāk

Tomātu konservēšanas rokasgrāmata: svarīgākais, kas jāzina

Foto: Shutterstock

Tomātu ražas laiks rit pilnā sparā. Šīs sarkanās sulīgās ogas (jā, kā speciālisti paskaidrojuši, tomāti, tiešām ir lielas ogas) atmaksā saviem kopējiem par stundām pavadīto laiku, aprūpējot stādiņus un regulāri laistot izstiepušos dēstus, nesot bagātīgu tomātu birumu. Vasaras otrā puse ir laiks, kad jāsteidz domāt par tomātu konservēšanu. Kādi ir pamatprincipi, lai ziemas krājumiem domātajās burkās un burciņās gatavotie gardumi izdotos nevainojami? Ar pārbaudītām zināšanām savā grāmatā "Dārzeņu, augļu un sēņu konservēšana" dalās tās autore Veronika Kangare.

Lasīt vairāk

Konservēti tomāti ziemas krājumiem: knifi, kas jāievēro, un vienkārša recepte

Foto: Shutterstock

Ziemā no trīslitru burkas izķeksēts sulīgs tomāts ar stingru miziņu ir lieliska, vasaru atgādinoša piedeva, kas izcili garšo gan pie ikdienišķas kartupeļu biezputras ar kotletēm, gan arī ieņems goda vietu līdzās rasolam uz svētku galda. Bet, kā rīkoties, lai, iekonservējot tomātus ziemas krājumiem, tie būtu gan garšīgi, gan arī neplaisātu un nezaudētu kārdinošo izskatu?

Lasīt vairāk

Tomātu marinējumi, salāti, čatniji un mērces: 26 receptes ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Ja meklē, ko burciņās noglabāt ziemai, tālu nav jāskatās. Esam parūpējušies par konservējamo darbu sarakstu, un nu pienācis laiks tomātiem. Tos ziemai vari sagatavot gan marinētus, gan salātos, gan kā lečo, gan pikanto sāļo ievārījumu čatniju. Atliek tikai izvēlēties kā un ķerties pie darba – lūk, 26 idejas no plašās "Tasty" recepšu grāmatas.

Lasīt vairāk

Mājas kečups – kā pagatavot konkurētspējīgu mērci

Foto: Shutterstock

Ja esi starp tiem, kam ledusskapī vienmēr glabājas pudelīte kečupa, ir vērts tomātu sezonā pagatavot pašam šo daudzveidīgi pielietojamo mērci un pierādīt sev un citiem mājiniekiem, cik gards tas var būt pašgatavots.

Lasīt vairāk

Pašgatavots kečups, adžika, vīriešu zapte un citas tomātu mērces ziemai

Foto: Shutterstock

Lai varētu vienā mierā sākt izbaudīt brīvdienu priekus, iesākumā nedaudz jāparosās virtuvē, ieburkojot ziemas krājumiem vismaz pāris kilogramus šobrīd no sulīguma vai pušu sprāgstošo tomātu. Ja tomāti želejā un konservēti tomāti dažādās versijās jau sarindoti pagraba plauktos un idejas apsīkušas, iesakām pagatavot kečupu, pikantu adžiku vai pat Ķīnas saldskābo mērci, ko gada aukstajos mēnešos varēsi devīgi pievienot gan sildošām zupām un sautējumiem, gan cepešiem, kartupeļiem un dažadiem makaronu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Augusta izaicinājums – tomāti želejā: 10 recepšu variācijas čaklajiem konservētājiem

Foto: Shutterstock kolāža

Skaidrs, ka sulīgi izaugušos tomātu krājumus sviestmaizītēs vien nenoēst un zupās neizvārīt. Tad nu augustā jāķeras klāt nopietnākam plānam, un kāpēc gan tā nebūtu klasika – tomāti želejā? Vasaras garša burciņā nekad neliks vilties, un ticiet, ziemā būsiet pateicīgi, ka veltījāt laiku un pagatavojāt ko tik gardu vēlākai baudīšanai. Te nu arī būs padomi, kā to pareizi darīt, kā arī 10 recepšu variācijas, ko vērts izmēģināt augustā.

Lasīt vairāk

Mājās gatavota tomātu sula – vienkāršas receptes gan ziemai, gan ātrai baudīšanai

Foto: Shutterstock

Tomātu sula ir daudzu iecienīts padzēriens, bet, attaisot un nogaršojot kārtējo no veikala pārnesto ražotāju darinājumu, jau atkal un atkal nākas smagi vilties. Šādos brīžos nākas uzdot sev jautājumu, vai tiešām nekad neizdosies reanimēt bērnības atmiņas un nobaudīt tomātu sulu, kas garšo tikpat labi kā tā, ko mamma ielēja stikla glāzē no nule kā atvākotas trīslitrenes un pārkaisīja ar šķipsniņu sāls? Mums ir labas ziņas – viss vēl nav zaudēts: tieši šobrīd, kad vēl turpinās aromātisko un sulīgo pašmāju tomātu sezona, ir laiks ķerties pie darba un pagatavot tomātu sulu mājas apstākļos – tieši tādu, kāda tev garšo vislabāk.

Lasīt vairāk

Lečo – ātrai noēšanai un ziemas krājumiem: noderīgi padomi, kā to pagatavot

Foto: Shutterstock

Lečo ir viena no populārākajām un arī gardākajām uzkodām, kuras izcelsme ir meklējama Ungārijā. Šķiet, ka lečo garša lielākajai daļai no mums ir pazīstama jau kopš bērnības, jo jau tolaik veikalos varēja iegādāties burciņās pildītas sulīgas paprikas strēmelītes saldskābā, aromātiskā tomātu mērcē. Kas to reizi pagaršojis, noteikti piekritīs, ka ir vērts iemācīties lečo pagatavot mājas apstākļos, jo vasarā to var baudīt kā vieglu, sulīgu pamatēdienu, bet, ieburkojot rudens un ziemas krājumiem, izmantot kā piedevu dažādiem gaļas, graudaugu un dārzeņu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Sauli nevajadzēs – kā cepeškrāsnī pagatavot kaltētus tomātus

Foto: Shutterstock

Ja šosezon tomātu raža padevusies pavisam dāsna, tad bez ierastajām konservēšanas metodēm tomātus arī izkaltēt. Šim darbiņam it nemaz nevajadzēs garas, karstas un ļoti saulainas dienas. Kaltētie tomāti tikpat gardi sanāks arī cepeškrāsnī – ar piesātinātu un bagātīgu garšu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!