Sastāvdaļas
Pagatavošana
Nelielā katlā ielej ūdeni, pievieno sviestu vai margarīnu, sāli un uzvāra. Noņem katlu no uguns, karstajā masā iesijā miltus un ļoti ātri, rūpīgi samaisa.
Katlu atkal liek uz uguns un maisot karsē, līdz mīkla atlec no katla malām un saveļas vienā pikucī. Katlu noņem no uguns un mīklu nedaudz atdzesē, jo karstā mīklā olas sarausies un mīkla slikti celsies.
Atdzisušai mīklai pievieno 1 olu un labi iemaisa mīklā. Pārējās olas pievieno pa vienai, tādā pat veidā. Pēc katras olas mīklu kuļ, līdz tā paliek gluda.
Pievieno citrona miziņu, vanilīna cukuru, kardamonu, krustnagliņas vai kanēli.
Mīklai jābūt gludai, biezai un tik - mīkstai un maigai, lai tā nokarātos no karotes. Uzliekot mīklas piciņu uz šķīvja, tai nav jāizplūst.
Mīklu ieliek konditorejas špricē ar lielu, apaļu uzgali vai robainu uzgali. Mīklu izspiež garenās strīpiņās - 12 cm garās uz cepamās plāts, kura izklāta ar cepamo papīru. Cepamo papīru ieziež ar ļoti plānu kārtiņu sviesta.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 210 – 220*C. cepamo plāti ar mīklu liek uzkarsētā cepeškrāsnī uz zemākā līmeņa un cep 10 – 15 minūtes.
Tad temperatūru samazina līdz 200*C un turpina cept 10 – 15 minūtes. Pāris minūtes pirms cepšanās beigām krāsni izslēdz. Pēc noteiktā laika krāns durvis nedaudz atver un izstrādājumiem ļauj nedaudz atdzist. !Cepamo plāti cepšanas laikā ieteicams nekustināt!
Marcipāna krēms: 1/2 no saldā krējuma daudzuma uzkarsē, pievieno sadrupinātu marcipānu, maisot karsē uz maza uguns, līdz marcipāns pilnībā izkūst. Želatīnu aplej ar aukstu ūdeni un ļauj uzbriest.
Želatīnu izkausē karstā ūdens peldē un iemaisa marcipāna masā.
Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un liķieri. Pievieno marcipāna masai un atdzesē. Atlikušo saldo krējumu un olu baltumus sakuļ, un iecilā marcipāna masā. Gatavo krēmu pilda konditorejas maisiņā ar apaļu uzgali.
Atdzisušos mīklas izstrādājumus gareniski iegriež, bet nepārgriež uz pusē, lai būtu kā lādīte, kur var pacelt vāciņu - virsiņu. Iekšā pilda marcipāna krēmu un aizver vāciņu. Vai izstrādājumiem sānos uztaisa caurumiņu un iespiež krēmu.
Eklerus pārziež ar atlikušo krēmu un pārkaisa sasmalcinātām pistācijām. Uzglabā ledusskapī līdz pasniegšanai.
*ja pēc izņemšanas no krāsns izstrādājumi nedaudz saplok, tad uz neilgu laiku atkal ievieto uzkarsētā cepeškrāsnī, lai paceļas.
Iesūtīja: Ieva