Foto: Shutterstock
Tradicionālais fondī, kurā var mērcēt maizi, kartupeļus vai dārzeņus.
30Minūtes
9Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

0.5 gab.ķiploka daiviņa600 grupji sarīvēts Grijēras siera200 grupji sarīvēts Ementāles siera4 TKkartupeļu milti350 mlsausais baltvīns1 TKķiršu degvīns malti pipari malts muskatrieksts citronu sula

Pagatavošana

1

Fondī trauku ierīvē ar ķiploka daiviņām.

2

Traukā ieber rīvēto sieru, kartupeļu cieti un labi samaisa. Uzliek uz uguns.

3

Vīnu samaisa ar citronu sulu, pielej sieram un, nepārtraukti maisot, uzvāra, līdz siers izkusis.

4

Pievieno degvīnu, piparus un malto muskatriekstu.

5

Fondī trauku liek uz galda uz speciālā paliktnīša vai arī uz tā, zem kura nolikta maza svecīte.

6

Pirms sāk gatavot pašu fondī, jāparūpējas par pārējo – maize (mazliet saziedējusi) jāsagriež gabaliņos, lai varētu uzdurt uz dakšiņas, iemērkt sierā un iebāzt mutē. Mērcēšanai sierā labi noder mazi, ar visu mizu vārīti un pēc tam nomizoti kartupeļi, sālsūdenī apvārītas brokoļu vai puķkāpostu rozetes, burkānu gabaliņi, seleriju kāti vai mazas kukurūzas vālītes. Kā piedevu var pasniegt marinētus gurķīšus, mazus marinētus sīpoliņus, sēnītes, olīvas.

7

Ja siera maisījums iznācis pārāk šķidrs, nelielā degvīna daudzumā iemaisa kartupeļu miltus un pievieno siera maisījumam.

8

Ja siera maisījums iznācis par biezu, pievieno nedaudz vīna.

9

Pie fondī pasniedz labi atdzesētu sauso baltvīnu, bet mielasta beigās – kādu glāzīti degvīna.

Iesūtīja: materiāli no www.calis.lv arhīva

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!