Sastāvdaļas
Pagatavošana
Vispirms gatavo mērci. Citronu sulu vai baltvīna etiķi liek nelielā pannā vai katliņā kopā ar safrāna "diedziņiem". Karsē 30 līdz 60 sekundes, līdz safrāns kļuvis mīksts un iekrāsojis šķidrumu.
Šķidrumu atdzesē un iemaisa tajā medu, kā arī piecas ēdamkarotes eļļu, kas ņemta no konservēto artišoku burciņas.
Pēc tam vāra dārza jeb cūku pupiņas – verdošā ūdenī aptuveni piecas minūtes. Nokāš un noskalo zem auksta ūdens. Tad noņem pupiņām pākstis.
Uz pannas uzsilda olīveļļu un apcep tajā sasmalcinātus šalotes sīpolus, līdz tie sāk karamelizēties. Pievieno sagrieztas ķiploka daiviņas un čili pārslas (vai pulveri), gatavo vēl pāris minūtes.
Konservētos artišokus nokāš (eļļu, kurā artišoki konservēti, vari izmantot citām mērcēm).
Artišokus liek salātu bļodā, pievieno pupiņas, kā arī karstā ūdenī uzbriedinātas rozīnes.
Salātiem pa virsu klāj apceptos sīpolus un ķiplokus, kā arī apgrauzdētus ciedru riekstus. Maltītei pievieno garšvielas un saplaisātas piparmētru lapiņas.
Salātos iemaisa mērci un pasniedz.
Labu apetīti!