Sastāvdaļas
Pagatavošana
Cepeškrāsni liek karsēties uz 170°C. Zosi noslauka sausu papīra dvielī. Apkaisa gan iekšpusi, gan ārpusi ar sāli un melnajiem pipariem. Ar asu nazi ādā veido nelielus iegriezumus, cenšoties neiegriezt gaļas šķiedrās. Katrā iegriezumā liek ķiploka gabaliņu.
Sagatavoto zosi ar krūtīm uz leju liek uz cepamās pannas (ieteicama ar restītēm). Cep zosi 2 stundas un 45 minūtes, ik pa brīdim to aplaistot ar sulām, kas iepilējušas pannā apakšā (cepšanas laikā nosmeļ zoss taukus, noglabā citām receptēm). Ja panna paliek par sausu, nedaudz pielej ūdeni. Noglabā ābolu cepšanai 6 ēdamkarotes zosu tauku.
Kamēr cepas zoss, pagatavo ābolus. Ābolus nomizo un katru sagriež 6 daiviņās, izņem serdes. Apslacina ābolus ar citronu sulu. Bļodā ielej noglabātos zosu taukus. Tajos liek ābolu daiviņas un izvārta taukos. Pievieno cukuru, kalvadosu un kanēli, izmaisa.
Apgriež zosi apkārt ar krūtīm uz augšu. Ābolus saliek apkārt zosij un cep gatavus, apmēram 45-60 minūtes, līdz zoss ir kārdinoši brūna. Gatavai zosij iekšējā temperatūra biezākajā vietā ir 80°C.
Pasniedz zosi ar ceptajiem āboliem.