Kā taukviela šajā senajā receptē tiek izmantoti cūku tauki. Ikviens, kas "baidās" no cūku taukiem, var izmantot sviestu, bet, ja mīklu iejauks ar taukiem, cepumi sanāks īpaši trausli un irdeni.
Dažas dienas pirms cepumu cepšanas, pūdercukurā ierok vaniļas pāksti un ļauj tai aromatizēt cukuru.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Gatavo mīklu. Miksera traukā sakuļ mīkstus taukus ar cukuru, līdz veidojas gaisīgs krēms. Iekuļ olu, olu dzeltenumus, sulu no viena citrona un smalki rīvētu citrona miziņu.
Sadrupina smalkāk riekstus un pievieno olu krēmam, iesijā miltus un samaisa vienmērīgu mīklu. To sadala divās daļās, saplacina plācenī, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī, atdzesējot 3 stundas.
Liek karsēties cepeškrāsni 160°C, sagatavo cepamo plāti, to izklājot ar cepamo papīru. Ņem vienu daļu ar mīklu, uz ar miltiem apkaisītas darba virsmas izrullē to apmēram 5 mm biezumā. Ar formiņu izspiež cepumiņus (pāra skaitu) un liek uz sagatavotās plāts. Ja vēlas no augšas redzēt ievārījumu, tad augšējā cepumiņā ar mazāku formiņu izspiež caurumiņu.
Kad visa mīkla izstrādāta, plāti liek karstā cepeškrāsnī un cep apmēram 12 minūtes, līdz cepumi izcepušies, bet nav sākuši dzeltēt. Tos uz restītēm atdzesē. Pēc tam ar ievārījuma palīdzību veido cepumu kūciņas, salīmējot kopā pa diviem cepumiem. Iegūto kūciņu bagātīgi apkaisa ar vaniļas pūdercukuru, kārto uz cepumu šķīvja. Pasniedz pēc divām vai trijām dienām, tad tie būs visgaršīgākie. Vēsumā, slēgtā traukā var glabāt mēnesi.