Sastāvdaļas
Pagatavošana
Liek karsēties cepeškrāsni uz 160°C. Sagatavo mazo kēksiņu cepamo pannu, katrā iedobē liekot papīra formiņu.
Sadrupina piparkūkas (vēlams izvēlēties trauslas un sviestainas piparkūkas) vai sablendē un sajauc ar kausētu sviestu. Katrā papīra formiņā ieber apmēram vienu ēdamkaroti ar cepumu drupačām un kārtīgi nopresē, izmantojot, piemēram, piestiņu.
Krēmsieru sakuļ, pievieno cukuru un vēlreiz sakuļ, pievieno paciņu vaniļas cukura, sakuļ. Bļodiņā iesit olas un ar putojamo slotiņu viegli sakuļ. Olas, pievienojot pa daļām, samaisa ar krēmsieru. Ja nevēlas, lai kūciņām vidiņi iegrimst, cenšas olas kult pēc iespējas mazāk, samaisot masu ar roku.
Siera masu salej papīra formiņās pa virsu piparkūkām. Liek karstā krāsnī un cep 20-25 minūtes, līdz siera masa sarecējusi. Izņem no krāsns, atdzesē, pēc tam liek ledusskapī vismaz uz 2 stundām.
Kamēr kūciņas ledusskapī, sagatavo dzērveņu mērci. Mērces katlā ieber cukuru, pievieno anīsa zvaigznītes, rupji piestā sagrūstas kardamona galviņas, karsē, līdz cukurs sāk karamelizēties un veidot sīrupu (nemaisa). Ja nepieciešams, sakrata katliņu.
Kad cukurs izkusis, pievieno dzērvenes. Ik pa brīdim pakratot katliņu, karamelizē dzērvenes, līdz tās sāk plīst. Noņem no uguns un ļauj dzērvenēm atdzist.
Atdzisušās kūciņas izloba no papīra formiņām, pa virsu liek karoti karamelizētās dzērvenes, kārto uz šķīvja un pasniedz.
Piezīme: mērci, kas palikusi pāri, var pasniegt ar svētku cepeti.