Sastāvdaļas
Pagatavošana
Jaunos kartupeļus nomizo, kā arī ieliek katlā vārīties. Kad kartupeļi ir aizvārījušies, pieber sāli un pagaida vēl vismaz 5-10 minūtes, bet pēc tam nokāš un nosusina. Kartupeļiem jābūt vidū vēl cietiem, bet to ārmalai – nedaudz mīkstai.
Nosusinātos kartupeļus ber uz cepešpannas, kur ieklāts cepamais papīrs. Tos bagātīgi apber ar zaļumiem, piespiež klāt ķiplokus, pieber sāli un apsalka ar eļļu. Visus apmaisa.
Liek pannā cepties uz vismaz 180–200 grādos 25 līdz 30 minūtes līdz tie kļūst zeltaini brūni, bet vidus – mīksts. Dažas minūtes pirms ņemšanas laukā cepeškrāsnī var ieslēgt ventilatora režīmu, kas vēl vairāk "apraus" kartupeļus un piešķirs tiem brūnu un kraukšķīgu garoziņu.
Kamēr kartupeļi cepas, var pagatavot ķiploku mērci. Bļodiņā iespiež krējumu, pievieno sagrieztus lociņus un dilles. Pēc garšas pieber klāt sāli, saspiestus ķiplokus, kā arī nedaudz majonēzi. Ja mājās nav ķiploku, tad tos var aizstāt ar ķiploku sāli. Visu samaisa, ieliek ledusskapī, lai mērce nedaudz savelkas.
Mērci var lietot ne tikai pie kartupeļiem, bet arī pie čipsiem, dārzeņiem, kā arī citām uzkodām.
Lai labi garšo!