Sastāvdaļas
Pagatavošana
Maltās linsēklas bļodiņā sajauc ar aptuveni 60 ml ūdens, atstāj savilkties un uzbriest.
Uz smalkās rīves (tās, kura veido vissmalkākās skaidiņas, nevis putru) sasmalcina kabaci ar visu mizu un sēklām. Ja tajā ir lielas un cietas sēklas, tās vēlams izņemt, bet, ja sēklas ir vēl mīkstas un tās ir viegli sarīvēt, atstāj. Sarīvēto kabaci atstāj aptuveni uz 10 minūtēm, lai tas atsulojas.
Katliņā uzsilda sojas pienu, tam pievieno cukuru un raugu, silda uz lēnas uguns, kamēr cukurs un raugs ir izšķīdis. Jāņem vērā, ka šķidrumu ar raugu nedrīkst uzvārīt, jo tad raugs nerūgs un savu funkciju nepildīs. Atstāj siltumā aptuveni uz 5 – 10 minūtēm, lai raugs sāk lēnām darboties.
Sarīvētos kabačus kārtīgi nospiež. Jo masa sausāka, jo labāk. Nospiešanai vislabāk izmantot sietu vai marli. Sausajai kabaču masai pievieno sojas pienu ar raugu un cukuru, linsēklas, ogas un sēklas, šķipsniņu sāls, eļļu. Visu kārtīgi samaisa.
Masai pievieno miltus. Var izmantot rīsu, kukurūzas vai auzu miltus – kā pašam labāk garšo. Lai pagatavotu bezglutēna maizi, izmanto bezglutēna miltu maisījumu.
Mīklai jābūt stingrai, bet ne tik stingrai kā klasiskajai rauga mīklai, no kā gatavojam pīrāgus. Ja mīkla būs tik stingra, kā pīrāgu mīkla, maize būs ļoti sausa. Gatavo mīklu novieto siltā vietā un atstāj nedaudz uzbriest aptuveni 20 – 30 minūtes.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem, mīklu ievieto ietaukotā formā un cep stundu, līdz tā kļūst viegli zeltaini brūna. Kad maize gatava, to izņem no krāsns un atdzesē.
Ja ir vēlēšanās, šo maizi var pagatavot arī ar visēdājiem paredzētām sastāvdaļām, linsēklas aizvietojot ar divām olām, sojas pienu – ar govs pienu, bezglutēna miltu maisījumu – ar kviešu miltiem.
Maize izdodas ļoti sulīga, maigie kabači tik labi sader ar spirgtajām ogām, ka to par labu atzīst arī četrkājaiņi.
Iesūtījusi: Līva Immermane