Foto: Publicitātes foto

"Nedaudz iz vēstures... Bija laiki, kad ZK "Banga" kuģi tika nosūtīti zvejā pie Āfrikas krastiem, kur tika zvejoti jūras asari. No asariem tajā laikā gatavoja surimi pastu krabju nūjiņu gatavošanā. No pārpalikumiem, ko nevarēja izmantot pastas pagatavošanā, gatavoja zivju eļļu un zivju miltus. Pāri nekas nepalika. Ja gadījās piezvejā tikt pie kādas skumbrijas (makreles), zvejas vīri bija iecienījuši uz kuģa pagatavot "strogaņinu" – uzdodu, ko latviešu valodā varētu tulkot kā "saēvelētā" vai "sašķeldotā" zivs," ēdiena vēsturi skaidroja Aivars Dālderis Kaltenes klubā aizvadītajā makreļu ēdienu gatavošanas meistarklasē Rojas Jūras zvejniecības muzejā.

5Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

skumbrija sīpoli jūras sāls šķipsnacukurs malti melnie pipari

Pagatavošana

1

Svaigu makreli iztīra, izņem asaku, noņem ādu un liek saldētavā sasaldēt.

2

Sasaldētu zivi izņem no saldētavas un ar asu nazi vai virtuves mandolīnu griež/ēvelē plānos gabaliņos.

Foto: Publicitātes foto
3

Sagriezto zivi liek bļodā, apkaisa ar sāli, pipariem, pavisam nedaudz cukuru, pieliek klāt kādu lauru lapu un sagrieztu sīpolu. Bļodai uzliek vāku un spēcīgi sakrata.

4

Uz kuģiem gan zvejas vīri, šo recepti gatavojot, lika saēvelēto zivi ar garšvielām maisiņā, jo tā bija vienkāršāk visu kārtīgi sakratīt, lai visas garšas sajauktos labi kopā.

5

Visu liek atkal uz kādu pusstundiņu ledusskapī, bet ne vairs saldētavā.

Foto: Publicitātes foto
6

Pasniedz ar maizi vai kartupeļiem, vai vienkārši tāpat bez nekā.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!