Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls
Dzimtbūšanas laikos lielākā daļa zemnieku ēda tā saukto nevētīto maizi, t.i., ceptu no graudiem un samaltu kopā ar pelavām. Īstu rudzu maizi tā brīža zemnieki cepa tikai svētkos. Pēc dzimtbūšanas likvidēšanas šī maize izzuda. XIX gs. otrajā pusē nabadzīgākie zemnieki tikai sliktas ražas gadā ceptajai maizei pievienoja citu graudaugu miltus vai lauka augu sēklas, vai kartupeļus. Ar šiem dārzeņiem ceptā maize esot mīkstāka un irdenāka.

Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar lietuviešu kulināro mantojumu, recepti piedāvā Lietuvas lauku tūrisma asociācija un projekts "Skonių kelias". Ēdiens gatavots saskaņā ar Lietuvas sertificēta Nacionālā mantojuma produkta recepti, parādot tā gatavošanas procesu.

1380Minūtes
7Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

3 kgrudzu milti3 kggriķu milti ieraugs3 lūdens10 kartupeļi saujasāls saujacukurs

Pagatavošana

1

Rudzu miltus sajauc ar siltu ūdeni, pievieno ieraugu un kārtīgi samaisa. Virspusi pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar drāniņu un atstāj siltumā uzrūgt.
*Kā mājās soli pa solim pagatavot maizes ieraugu, skaidrojām šajā rakstā.

Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls
2

Pēc 16 -18 stundām mīklu sajauc ar koka lāpstiņu, pievieno vārītus, sastampātus vai samaltus kartupeļus, sāli, cukuru, izmīca, pārklāj ar drāniņu un atkal atstāj siltumā uz 2-3 stundām.

Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls
3

Lizi vai metāla veidni pārkaisa ar miltiem, izklāj ar kalmju lapām un uz tām liek vidēja lieluma kukulīšus.

Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls
4

Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 2 stundas. Izņem no krāsns un karstos kukulīšus samitrina ar aukstu ūdeni.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!