"Mani pirmie cepelīni. Tos pagatavot nemaz nav tik grūti, kā man iepriekš likās," atklāj garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Pirms cepelīnu gatavošanas iesakām izlasīt šo padomrakstu, kurā atklājām vairākus noderīgus knifus, lai viss izdotos jau ar pirmo piegājienu.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Gatavo cepelīnu pildījumu. Pannā uz vidējas uguns izkausē sviestu, pievieno sasmalcinātus sīpolus un cep, nepārtraukti maisot, apmēram 2–3 minūtes. Pievieno malto cūkgaļu un turpina cept, līdz gaļa labi izcepusies (čurkstoša). Pievieno majorānu, timiānu, sāli, piparus un apmaisa. Masu izņem no pannas, liek bļodiņā un atdzesē.
Gatavo kartupeļu masu. Sarīvētos kartupeļus ietin marlē un no tiem bļodā izspiež lieko šķidrumu. Šķidrumu nostādina, nolej, bet apakšā nostājušos kartupeļu cieti pataupa.
Rīvētos kartupeļus liek bļodā, pievieno nostādināto cieti, vārītos un samīcītos kartupeļus, sāli, piparus un rūpīgi samīca viendabīgā masā. Lai kartupeļu masa nekļūtu melna, pievieno un iemaisa arī nedaudz citronu sulas, šķipsnu citronskābes vai šļuciņu etiķa.
No apmēram divām ēdamkarotēm kartupeļu masas uz plaukstas izveido pankūku, tās vidū liek karoti sagatavotā pildījumu, pāri pārloka kartupeļu masas maliņas. Viļājot rokās, izveido cepelīnam cilindrisku formu. Turpina veidot cepelīnus, līdz izmantotas visas izejvielas.
Katlā uzkarsē ūdeni. Krūzē liek 1 ĒK kartupeļu cietes, pievieno aukstu ūdeni, samaisa un maisot lej katlā, lai cepelīnu vārāmajam ūdenim piešķirtu pašķidra ķīseļa konsistenci, kas neļaus tiem izšķīst. Cepelīnus pa vienam uzmanīgi liek katlā un vāra apmēram 30 minūtes uz mērenas liesmas, ik pa laikam uzmanīgi apmaisot.
Kamēr cepelīni vārās, bekona kubiņus ar sīpoliem ber karstā pannā un apcep kraukšķīgus.
Izmantojot putu karoti, gatavos cepelīnus izņem no katla un liek uz šķīvja. Pirms pasniegšanas tos pārlej ar krējumu un pārber ar bekona kubiņiem un kapātiem zaļumiem.
Lai labi garšo!