Sastāvdaļas
Pagatavošana
Vispirms pagatavo tumšo karameles sīrupu. Ber nelielā katliņā 200 gramus baltā cukura un karamelizē, līdz tas pilnībā izkusis un kļuvis tumši brūns.
Tad ļoti lēnām un pamazām lej klāt vārošu ūdeni. Ūdeni pievieno tādēļ, lai karamele atdziestot nesacietē, lai tā ir plūstoša un viegli iemaisāma mīklā.
Kamēr karamele dziest, sajauc pārējās tumšās piparkūku mīklas sastāvdaļas – sajauc olas ar balto cukuru un istabas temperatūrā atlaidinātu, mīkstu sviestu, pievieno medu, sasmalcinātas garšvielas, tumšo Muskovado cukuru un arī karameļu sīrupu.
Tad mīklā pakāpeniski iesijā un iemaisi miltus, pieber arī tējkaroti sodas. Gatavajai mīklai jābūt maigi vijīgai, bet tādai, kas nelīp ne pie rokām, ne bļodas.
Kad mīkla gatava, ietin to pārtikas plēvē un liec ledusskapī, lai garšas savelkas. Vēsumā mīkla jāpatur vismaz stundu, bet ideālā variantā pat nedēļu.
Piparkūku mīklu pirms cepšanas kādu laiku paturi istabas temperatūrā, lai tā kļūst pakļāvīgāka un mīkstāka.
Piparkūkas vari pasniegt gan nedekorētas, gan izgreznotas ar cukura glazūras ornamentiem, gan dažnedažādām cukura pērlītēm vai sasmalcinātiem riekstiem. Piparkūkām ļoti piestāv grauzdētu mandeļu garša.
Lai labi garšo!