Rabarberu un zemeņu ievārījums apvieno sevī rabarberu skābumu un zemeņu saldumu – ideāla kombinācija. Ja plānots apēst tīri ātri un burciņas turēt ledusskapī, cukuru var likt mazāk kā pierasts, būs veselīgāk un labāk varēs izgaršot rabarberu un zemeņu gardo savienību. Ja garšas baudījumam vārot vēl pievieno kādu citrona šķēli un vaniļas pāksti – gardumu gardums!
Labāk vārīt ar parasto, ne ievārījuma cukuru, jo tas visu ievārījuma masu padarīs diezgan viendabīgu, marmelādei līdzīgu. Var jau arī tā, un smērēšanai uz maizes ideāli, bet, piemēram, ēdot pankūkas ar zapti, tak gribas, lai tā saldi notek un neturas vienā gabalā.
Arī kūku un pīrāgu pildījumiem labāk der mazliet brīvāk plūstošs, patīkami ķepīgs ievārījums. Rababeru un zemeņu ievārījums, protams, lieliski noder arī tāpat, kad negribas neko ne cept, ne vārīt – to, piemēram, var ēst kā našķīti ar aukstu pienu. Galvenais – lai ievārījums būtu jau gatavs un pie rokas tieši tad, kad to savajagas! Tāpēc mazam vasaras krājumiņam ledusskapī jābūt!
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Rabarberus un zemenes nomazgā.
Ja rabarberi nav pārāk pārauguši, mizot nevajag, ja tādi prāvāki, labāk tomēr nomizot, jo šī ievārījuma vārīšanas laiks ir īss.
Zemenes pārgriež uz pusēm.
Visu pārber ar cukuru un pāris stundu patur vēsumā, lai mazliet sasulojas.
Liek visu katlā, uz mazas liesmas sāk karsēt, pa laikam apmaisot. Kad ievārījums tuvu burbuļa mešanai, pievieno citronu šķēlītes un pusi vaniļas pāksts.
Kad ievārījums sāk mest burbuli, to pavāra vēl kādas piecas minūtes.
Pilda tīrās burkās karstu.
Pie pirmās izdevības taisa burku vaļā un lieto visos veidos, kā sirds vēlas.
Lai garda mielošanās!