Kovboju kaviārs, ko viņpus okeānam dēvē arī par Teksas kaviāru, ir atsvaidzinoši pupiņu un kukurūzas salāti, ko papildina halapenjo asumiņš, kinzas izteiksmīgums un vinegreta mērce.
Dažādos avotos parādās informācija, ka šos salātus pirmā pagatavojusi Helēna Korbita no Teksasas, kas vēlāk kļuvusi par savās aprindās labi atzītu ēdināšanas eksperti. Pirmoreiz galdā Teksasas kaviārs esot celts Hjūstonas lauku kluba Vecgada vakara pasākumā.
Kādēļ tāds nosaukums? Korbita ironiski salīdzināja to ar īsto kaviāru, kas ir nesalīdzināmi dārgāks un arī grūti iegūstams.
Salātu pamatā ir konservētas pupiņas un kukurūza. Oriģinālā recepte paredz arī smalcinātus, konservētus tomātus, bet tos var aizstāt arī ar svaigiem, smalki sagrieztiem tomātiem.
Neiztikt bez svaigiem dārzeņiem un garšaugiem – paprikas, sīpola un kinzas.
Asumu salātiem piešķir marinēti halapenjo pipari, bet bagātīgākai garšai var izmantot arī svaigos piparus.
Korbita savos salātos izmantoja ķiploku sāli, taču, ja tāda nav pa rokai, droši var izmantot parasto, rupjo sāli.
Visu kopā savieno vinegreta jeb itāļu salātu mērce – etiķis, eļļa, ūdens, kaltēti garšaugi, sāls, cukurs. Slinkākie var izmantot arī veikalos nopērkamās gatavās mērces.
Dažādās variācijās atrodamas arī receptes, kurās pievienoti gurķi, ķiploki, maurloki, arī avokado. Ļoti demokrātiski – pievieno, kas vien pašam tīk!
Pie darba!
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Pupiņām, kukurūzai nolej šķidrumu.
Sīpolus, papriku, halapenjo smalki sagriež. Sasmalcina arī kinzu.
Ja izmanto svaigus tomātus, sagriež arī tos.
Visu liek lielā bļodā, pievieno sāli, pārlej ar salātu mērci un samaisa.
Liek salātus ledusskapī, lai garšas savelkas – vismaz 20 minūtes.
Lai labi garšo!