Sastāvdaļas
Pagatavošana
Pagatavo mīklu: izsijātiem miltiem (izveidojot bedrīti) pievieno cukuru, sāli, eļļu un maisa, saberžot drupačās.
Pa karotei lej klāt ledusaukstu ūdeni un masu mīca, līdz tā gluda un elastīga. Tomēr mīklu nevajag pārāk daudz cilāt, lai to nepadarītu pārāk elastīgu!
Mīklu sadala divās daļās tā, lai viena daļa būtu nedaudz lielāka par otru. Katru daļu izveltnē nedaudz lielāku par veidni, kurā paredzēts cept kūku, un liek starp pārtikas plēvi.
Stundu atdzesē ledusskapī. Bieži vien noderīgi ir mīklu pagatavot jau iepriekšējā vakarā.
Sagatavo pildījumu jeb ābolus (var izmantot arī plūmes vai bumbierus): izņem āboliem serdes un nomizo mizu. Ja āboli lieli, sagriež četrās daļās vai pat vairāk. Proti, lai ābolu gabali būtu daiviņu formā. Tiem uzspiež citrona sulu.
Sviestu un cukuru katliņā izkausē. Pievieno ābolus un apmaisot mazliet pasautē.
Ābolus izņem no šķidruma. To vēl 15 minūtes pavāra un pārlej āboliem.
Nedaudz atdzisušus sajauc ar miltiem.
Ietaukotu veidni izklāj ar lielāko izveltnētās mīklas gabalu, izveido maliņu.
Pilda ar āboliem un pārkaisa ar kanēli.
Āboliem izklāj otru izveltnēto mīklas daļu, maliņu cieši aizspiež un vidū izveido caurumiņu.
Virsu noziež ar sviestu un pārkaisa ar cukuru.
Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā apmēram stundu.
Kūku sagriež gabaliņos un ēd karstu ar putukrējumu vai saldējumu.
Ja garšo valrieksti, tad recepti var papildināt ar tiem!
Lai izdodas!