Foto: Shutterstock

Novembris ir gada patriotiskākais mēnesis, kura laikā visa ģimene sanāk pie kopīgi uzklāta galda, lai godinātu tuvojošos valsts svētkus. "Maxima Latvija" garšu vēstnesis un šefpavārs Raimonds Zommers dalās īpašā pamatēdiena receptē, lai radītu svētku sajūtu gan kopīgi gatavojot, gan kopīgi baudot mielastu.

"Tuvojoties valsts svētkiem, katrai ģimenei ir savas īpaši izlolotas tradīcijas, kurās nereti ietilpst arī kopīga mielasta gatavošana, kas parasti raisa pozitīvas emocijas un saliedē paaudzes. Šogad aicinu svētkos pagatavot recepti, kas sastāv no tādiem Latvijas iedzīvotājiem iemīļotiem produktiem kā kartupeļiem un gaļas, kas paspilgtināti arī mūsdienīgām garšu niansēm un īpašu garšaugu un dārzeņu kombināciju," stāsta Zommers.

120Minūtes
18Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

2 gab.liellopa stilbi ar kaulu100 gsīpoli100 gburkāni2 gab.ķiploku daivas50 gseleriju kāti400 gsmalcināti tomāti savā sulā120 mlsarkanvīns25 gtomātu pasta200 mlvistas buljons (1 kubiņš)5 gtimiāns2 gab.lauru lapas50 mleļļa cepšanai sāls pipari600 gkartupeļi100 mlpiens80 gsviests sāls

Pagatavošana

1

Dārzeņus (ķiploku, burkānus, selerijas kātus, sīpolu) nomizo, nomazgā un sagriež vidēja izmēra gabalos.

2

Paralēli gatavo buljonu – ar karstu ūdeni aplej vistas buljona kubiņus (1 kubiņš uz 300 ml ūdens).

3

Liellopa stilbu apber ar sāli un pipariem cep sakarsētā pannā ar eļļu līdz gaļa ir karamelizējusies un skaisti brūna.

4

Pēc tam pannā pievieno dārzeņus un minūti cep kopā ar gaļu. Pievieno tomātu pastu un mazliet apcep, tad pievieno sarkanvīnu, tomātus savā sulā un vistas buljonu ar timiānu un lauru lapām. Visu sautē zem vāka uz lēnas uguns apmēram stundu, vai arī liek karstumizturīgā traukā zem folija cepeškrāsnī un cep 175 grādos uz stundu.

5

Kad gaļas pagatavošanai nepieciešamais laiks ir pagājis, pārbauda vai gaļa ir mīksta un nāk nost no kaula. Ja nepieciešams – paturpina sautēšanu vēl līdz 40 minūtēm.

6

Kamēr gaļa sautējas, nomizo kartupeļus, sagriež lielos gabalos un sālsūdenī vāra līdz pilnībā šķīst ārā. Kartupeļus sietā nokāš un ber atpakaļ katlā. Uz lēnas uguns nosusina lieko ūdeni no kartupeļiem, pielej pienu un sviestu.

7

Kad piens ir uzvārījies, ar kartupeļu stampu vai mikseri saputo kartupeļus līdz biezeņa konsistencei un pieliek sāli pēc garšas.

8

Pasniedz kartupeļu biezeni ar vīnā sautētiem liellopu stilbiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!