Rimi publicitātes foto
Kā jau visi aizrautīgi pavāri, arī pavārmākslas entuziaste Madara Biedriņa zina, ka virtuvē nekas nav akmenī cirsts! Ēst gatavošana ir māksla un virtuve ir vieta improvizācijai. Kurš teicis, ka ir tikai viens pareizais veids, kā pagatavot, piemēram, frikadeļu zupu? Kurš gan ņemsies apgalvot, ka tajā jāpeld bagātīgai frikadeļu ražai, ja gardu rezultātu var panākt ar vienu pašu frikadeli? Madara dodas pie šefpavāra, "Rimi gardēža" Normunda Baranovska un par prieku savai draudzenei Līvai izmēģina īpašu recepti – vienas frikadeles zupu.

Madara Biedriņa ir ne tikai pavārmākslas entuziaste – viņa ir arī savas ģimenes šefpavāre. Tāpēc Madara zina, cik svarīgi ir gatavot un ēst sabalansēti, iekļaujot uzturā pietiekami daudz olbaltumvielu. Viņa mēdz ievērot t. s. šķīvja principu: 50% dārzeņu un augļu, 25% ogļhidrātu jeb graudaugu vai kartupeļu un 25% olbaltumvielu jeb gaļas, zivju, piena produktu, pākšaugu vai olu katrā ēdienreizē.

“Gatavoju visos svētkos, kad pie mums brauc ciemiņi. Un arī draugiem reizi trīs mēnešos. Visbiežāk gatavoju gaļu un zivis, toties pastu gan nekad,” atzīstas Madara. Svētkos sanāk arī lielāka maltīšu plānošana, taču ikdienā viņa uz veikalu dodas ik pēc pāris dienām, lai visi produkti vienmēr būtu svaigi.

Madarai vislabāk garšo vidēji izcepts Argentīnas vai Urugvajas steiks, bet šoreiz viņa ķeras pie maltās gaļas, lai pagatavotu īpašu ēdienu draudzenei Līvai – frikadeļu zupu, kurā gozējas tikai viena frikadele. Toties kāda! Garda, aromātiska – un lēti pagatavojama.

40Minūtes
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
500 gjauktā maltā gaļa100 gsaldēti zaļie zirnīši3 gab.seleriju kāti3 gab.vidēja izmēra kartupeļi1 gab.burkāns10 gdilles1 gab.burkāns1 gab.vidēja izmēra sīpols1 gab.ķiploka daiviņa10 gkartupeļu garšvielas pēc garšassāls, pipari

Pagatavošana

1

Nomizo un sagriež sīpolu, ķiploku, kartupeļus, seleriju kātus un burkānu nelielos gabaliņos.

2

Lielā bļodā liek malto gaļu. Pievieno kartupeļu garšvielas. Samaisa visu kopā un izveido 4 lielas frikadeles. Ja nepieciešams, pievieno nedaudz ūdens, lai masa būtu elastīgāka.

3

Uzkarsē katlā nelielu daudzumu eļļas un apcep sīpolu un ķiploku, līdz tie kļūst caurspīdīgi un sāk smaržot. Pievieno kartupeļus, seleriju un burkānu. Samaisa un pielej katlā apmēram 1,5 litrus ūdens.

4

Kad ūdens sāk vārīties, uzmanīgi liek zupā sagatavotās frikadeles. Nogriež dillēm kātus, sasien buntītē un pievieno zupai. Samazina uguni un vāra apmēram 7–10 minūtes, līdz frikadeles ir gatavas un dārzeņi ir mīksti.

5

Kad frikadeles ir gandrīz gatavas, pievieno zupai saldētus zaļos zirnīšus un smalki sagrieztas dilles. Vāra vēl 5–7 minūtes, līdz zirnīši ir mīksti. Pievieno vēl sāli un piparus pēc garšas, ja nepieciešams.

6

Izņem no zupas diļļu buntīti un pasniedz zupu ar lielajām frikadelēm, dekorējot ar dillēm, ja vēlas.

4 cilvēkiem

Gatavošanas laiks: 30 min

Izmaksas kopā: 5,92 eiro

Cena par porciju: 1,48 eiro

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!