Madara Biedriņa ir ne tikai pavārmākslas entuziaste – viņa ir arī savas ģimenes šefpavāre. Tāpēc Madara zina, cik svarīgi ir gatavot un ēst sabalansēti, iekļaujot uzturā pietiekami daudz olbaltumvielu. Viņa mēdz ievērot t. s. šķīvja principu: 50% dārzeņu un augļu, 25% ogļhidrātu jeb graudaugu vai kartupeļu un 25% olbaltumvielu jeb gaļas, zivju, piena produktu, pākšaugu vai olu katrā ēdienreizē.
“Gatavoju visos svētkos, kad pie mums brauc ciemiņi. Un arī draugiem reizi trīs mēnešos. Visbiežāk gatavoju gaļu un zivis, toties pastu gan nekad,” atzīstas Madara. Svētkos sanāk arī lielāka maltīšu plānošana, taču ikdienā viņa uz veikalu dodas ik pēc pāris dienām, lai visi produkti vienmēr būtu svaigi.
Madarai vislabāk garšo vidēji izcepts Argentīnas vai Urugvajas steiks, bet šoreiz viņa ķeras pie maltās gaļas, lai pagatavotu īpašu ēdienu draudzenei Līvai – frikadeļu zupu, kurā gozējas tikai viena frikadele. Toties kāda! Garda, aromātiska – un lēti pagatavojama.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Nomizo un sagriež sīpolu, ķiploku, kartupeļus, seleriju kātus un burkānu nelielos gabaliņos.
Lielā bļodā liek malto gaļu. Pievieno kartupeļu garšvielas. Samaisa visu kopā un izveido 4 lielas frikadeles. Ja nepieciešams, pievieno nedaudz ūdens, lai masa būtu elastīgāka.
Uzkarsē katlā nelielu daudzumu eļļas un apcep sīpolu un ķiploku, līdz tie kļūst caurspīdīgi un sāk smaržot. Pievieno kartupeļus, seleriju un burkānu. Samaisa un pielej katlā apmēram 1,5 litrus ūdens.
Kad ūdens sāk vārīties, uzmanīgi liek zupā sagatavotās frikadeles. Nogriež dillēm kātus, sasien buntītē un pievieno zupai. Samazina uguni un vāra apmēram 7–10 minūtes, līdz frikadeles ir gatavas un dārzeņi ir mīksti.
Kad frikadeles ir gandrīz gatavas, pievieno zupai saldētus zaļos zirnīšus un smalki sagrieztas dilles. Vāra vēl 5–7 minūtes, līdz zirnīši ir mīksti. Pievieno vēl sāli un piparus pēc garšas, ja nepieciešams.
Izņem no zupas diļļu buntīti un pasniedz zupu ar lielajām frikadelēm, dekorējot ar dillēm, ja vēlas.
4 cilvēkiem
Gatavošanas laiks: 30 min
Izmaksas kopā: 5,92 eiro
Cena par porciju: 1,48 eiro