Kaislīgam kulināram ir zināms, ka bez garšaugiem ēdieni ir neizteiksmīgi. Dilles, pētersīļi vai timiāns – nav nozīmes, kuru tu izvēlies, ja nepratīsi to pareizi pielietot. Uzmanība ir jāpievērš tam, kādu ēdienu katrs garšaugs paspilgtina, ar kuriem garšaugiem un garšvielām to kombinēt, kā arī tas, kādu eļļu pievienot. Lai tava maltīte būtu restorānu cienīga, ņem talkā šo sarakstu un dodies uz virtuvi eksperimentēt!
Baziliks
Baziliks izcels ēdienus, kas pagatavoti no baltās gaļas, tāpēc to noteikti vari pievienot vistai. Pamēģini to kopā arī ar avenēm vai zemenēm saldajos ēdienos un salātos. Bet garnē tītara gaļas gabaliņus, jēra cepeti vai karbonādes, kā arī rostbifu ar bazilika lapiņām.
Baziliku izmanto kombinācijā ar tomātiem. Garšaugu maisījumos tas veidos izcilu trio ar timiānu un raudeni jeb oregano, vai fenheli un raudeni. No bazilika gatavo itāļu ēdienus, pesto, kā arī to pievieno tomātu mērcēs.
Eļļas, kas piestāvēs bazilikam, ir vīnogu kauliņu eļļa, sezama sēklu eļļa, olīveļļa, valriekstu eļļa, rapšu eļļa un saflora eļļa.
Dilles
Dilles izcelsies ēdienos, kas pagatavoti no laša. Ar tām lieliski garšos cepti vai vārīti burkāni, kā arī svaigie salāti, kuros ir gurķis. Bet sakapātas dilles izcels jogurta mērces.
Garšas, ar kurām sapārot dilles – sinepes, paprika, ķiploks, lauru lapas, pētersīļi, kanēlis, ingvers un lociņi. Dilles fantastiski garšo sautējumos, zupās. Pievieno tās arī skābajam krējumam vai biezpienam, kā arī sagriez klāt dārzeņu salātiem.
Eļļas, kas piestāv dillēm, ir rapšu eļļa un saflora eļļa.
Piparmētras
Piparmētras piestāvēs cūkgaļas ēdieniem, vārītiem kartupeļiem un biezeņiem, pupiņām, piemēram, cūku pupām un baltajām pupiņām, kā arī šokolādei un augļiem. Ar piparmētrām gatavo dažādus saldo ēdienu glazūru krēmus, želejas, cep kūkas, kā arī pīrāgus.
Lai iegūtu spēcīgo garšu un piparmētru aromātu mīklās, piparmētras vari smalki jo smalki sakapāt, vai sablendēt biezenī. Bet piparmētru lapiņas garšos fantastiski atspirdzinošos vasaras kokteiļos.
Piparmētru kombinē kopā ar ingveru, ķimenēm vai kumīna pulveri, citronzāli, kumelītēm vai sarkanajiem pipariem. Piparmētras nevajag vairīties izmantot kā sāļajos ēdienos, tā saldajos.
Eļļas, kuras papildinās piparmētras, ir rapšu eļļa, saflora eļļa, valriekstu eļļa mērcēs, kā arī kokosriekstu eļļa saldajos ēdienos.
Raudene jeb oregano
Raudeni liec klāt liellopa un vistas gaļas ēdieniem, kā arī ceptām zivīm, cūkgaļai un tītaram. Garšaugu vari pievienot jau marinādē, vai tad, kad ēdiens jau ir gatavs, ar raudeni garnējot šķīvi. Raudene paspilgtinās arī tomātu mērces, un garšos lieliski, ja ar to garnēsi picas.
Savieno to tandēmā ar čili, lauru lapām. Bet uzvaras gājienu tas veiks trio kopā ar majorānu un timiānu, vai fenheli un baziliku.
Oregano pievieno salātiem, kopā ar rapšu eļļu, safloras eļļu vai avokado eļļu.
Rozmarīns
Viens no spēcīgākajiem garšaugiem, kas izcelsies, ja to pievienosi gaļas ēdieniem. Cūkgaļai, tītaram, liellopa gaļai, rostbifam vai grilētai zivij tas būs kā laikā. Rozmarīns papildinās arī dārzeņu ēdienus, kuros ir tomāti, sēnes, puķkāposti un kartupeļi, kā arī salātos ar spinātiem.
Izsmalcinātākai garšai pievieno to mērcēs, vai pildi ar to mājputnus, kurus cepsi krāsnī.
Rozmarīns veidos izcilu garšaugu tandēmu ar oregano, timiānu vai ķiplokiem.
Bet eļļas, ar kurām rozmarīnu savienot, ir rapšu eļļa, olīveļļa un kukurūzas eļļa.
Salvija
Salvijas lapiņas paspilgtinās ēdienus ar saldiem augļiem un dārzeņiem, ceptām desiņām, sieru. Bet no gaļas ēdieniem tas saderēs ar liellopu, cūkgaļu un tītara gaļu. Salviju pievienot vari arī ceptām zivīm.
Viena no salvijas pateicīgākajām īpašībām ir tā, ka tā, ilgi to cepot, saglabā savu izteikto garšu. Tāpēc pievieno to dažādos pildītos ēdienos, cūkgaļas sacepumos vai mājās gatavotos hamburgeros.
Salviju kombinē ar tādām izteiktām garšām, kā citrons un kalnumētra.
Savienojamās eļļas – rapšu eļļa, avokado eļļa un saflora eļļa.
Estragons
Estragonu pievieno vistas gaļas ēdienos, ceptai zivij, kā arī tomātiem un marinētiem gurķīšiem. Gatavo no tā mērces gaļas un dārzeņu ēdieniem, pievieno olu un siera ēdieniem, kā arī svaigajiem lapu salātiem.
Citi garšaugi, ar ko estragons sader, ir pētersīļi un lociņi. Tandēmā ar pētersīļiem, estragons veido perfektu garšaugu kombināciju, kuru iemaisīt omletes masā un olu kulteņos.
Eļļas, ar kurām sader estragons, ir avokado eļļa un rapšu eļļa.
Timiāns
Timiāna zariņus pievieno ceptai jēra gaļai, grilētām zivīm, tītara un cūkgaļai. Pārsteidzoši, bet to vari kombinēt arī ar olām ēdienos. Timiāns saderēs arī ar pupiņām, lielisku garšu piešķirs veģetārajiem ēdieniem.
Savieno timiānu ar tādiem garšaugiem, kā rozmarīns, raudene, majorāns un lauru lapas.
Timiānu pievieno salātu mērcēs un garšvielu marinādēs gaļai ar rapšu eļļu.
Koriandrs
Koriandrs ir viens no tiem svaigajiem garšaugiem, kas piestāv gaļas ēdieniem – liellopa, vistas un cūkgaļas. Vēl to vari izmantot grilējot zivis, kā arī marinējot gurķus. Pārsteidzoši, bet koriandra lapiņas garšos ļoti labi arī ābolu pīrāgos, dažādu gaļu un pīrāgu pildījumos, kā arī zaļajos lapu salātos.
Kombinē koriandru ar ingveru, kanēli, ķimenēm, muskatriekstu un kardamonu.
Bet eļļas, kas piestāvēs koriandram, ir saulespuķu un rapšu eļļa.
Pētersīļi
Pētersīļus varam pievienot teju visam, bet īpaši garšīgi tie būs kopā ar zivīm, vistu, kartupeļiem, dārzeņiem un olu ēdieniem. Liec pētersīļus arī makaronu ēdienos, piemēram, siltajos salātos vai sacepumos, kā arī sātīgās zupās, kur tas atmaigs kopā ar buljonu.
Tā kā pētersīlim ir izteikta garša, nav daudz citu garšaugu, ar kuru to savienot vienā ēdienā – tāds būs vien baziliks, lociņi un estragons.
Bet no eļļām pētersīli vari lietot ēdienos kopā ar rapšu un saulespuķu eļļu, kā arī pagatavo lielisku silto mērci ar uz pannas izkausētu sviestu, kurā apcepts sakapātais garšaugs.